A A A

My image My image My image
Spomen ploca Bogdanovic

На Врачару откривена спомен-табла Богдану Богдановићу

19 јун 2017

Градски менаџер Горан Весић и председник Градске општине Врачар Милан Недељковић данас на згради у Макензијевој улици бр. 78, открили спомен-таблу Богдану Богдановићу, некадашњем архитекти, професору Београдског универзитета и градоначелнику Београда.
„Данас имамо част и задовољство да зграду у којој је живео бивши градоначелник Београда, архитекта и професор Београдског универзитета Богдан Богдановић обележимо плочом како би неке нове генерације знале да је овде живео један од значајних, можда и најзначајнијих Београђана“, рекао је Весић новинарима.
Подсетивши да је Богдановић био градоначелник Београда између 1982. и 1986. године, Весић је рекао да је он оставио леп и неизбрисив траг у Београду.
„Осим што је био градонашелник, Богдановић је био и архитекта и професор Београдског универзитета који је иза себе оставио 23 споменика и више од 30 књига“, додао је Весић.
Он се захвалио Друштву за улепшавање Врачара и градској општини Врачар који заједно са Градом Београдом обележавају зграде у којима су живели знаменити Београђани.
„Ово је 16. табла коју смо поставили и на тај начин показујемо да ценимо људе који су у прошлости нешто урадили за Београд, а Богдан Богдановић је сасвим сигурно једна од таквих особа“, истакао је Весић.
Председник градске општине Врачар Милан Недељковић је изразио задовољство што је данас откривена 16. спомен-табла неком од знаменитих Београђана.
„Данас је то спомен-табла некадашњем градоначелнику Београда, архитекти и професору Богдану Богдановићу који је за свога живота написао велики број књига и пројектовао и изградио велики број спомен-обележја по разним градовима“, навео је Недељковић.
Откривању спомен-табле присуствовали су и редовни професори Архитектонског факултета Зоран Лазовић и Владимир Мако који се захвалио Друштву за улепшавање Врачара на њиховој „заиста сјајној“ иницијативи да се Богдану Богдановићу открије спомен-табла.
Догађају су присуствовали и представници Друштва за улепшавање Врачара.