A A A

My image My image My image
Slava tetkica Bibija

Обележавање ромске славе Теткица- Бибија

17 мар 2017

Традиционалној слави Теткица- Бибија, коју ромска заједница обележава сваке године, присуствовали су и представници Градске општине Врачар. У Улици Господара Вучића 49 окупио се велики број људи који су уз песму и посну трпезу, прославили Бибијаку.
„Након пуних 20 година дошли смо испред руководства Градске општине Врачар, да вас поздравимо и пожелимо вам сретну славу. Руководство Градске општине Врачар схватило је важност данашњег дана за ромску заједницу. Желимо да вам поручимо да нам је драго што смо данас заједно са вама. Врата Градске општине Врачар отворена су за вас и позивамо вас да заједно решавамо све проблеме“, поручила је Радмила Сарић, заменица председника општине.
Широм света православни Роми данас славе Бибију. Роми јој исказују велику захвалност, јер је у време Другог светског рата била заштитница деце, док верници верују у њене исцелитељске моћи. На икони се Бибија представља као Ромкиња окружена децом у карактеристичној ношњи или као светитељка која раширених руку стоји док јој прилази мноштво деце.
Слава Теткица- Бибија данас се прославља у спонтаној атмосфери, уз пуно песме и игре. Представници Градске општине Врачар имали су то задовољство да са драгим комшијама заједно прославе овај важни дан за све Роме.