A A A

My image My image My image
Okrugli sto

Округли сто “Улога националних савета у решавању проблема мањина”

15 јун 2017

На иницијативу чланице Већа Градске општине Врачар Наташе Мијатовић организован је округли сто о улози националних савета у решавању проблема мањина. Идеја је била да се установи на који начин локална самоуправа може да побољша рад на том пољу, посебно имајући у виду будуће активности Канцеларије за националне мањине Градске опшине Врачар.
Лука Јеремић, координатор врачарске Канцеларије за националне мањине био је модератор округлог стола. Овом догађају присуствовали су заменик заштитника грађана за права националних мањина Роберт Сепи, председник Националног савета ромске националне мањине Витомир Михајловић, председник Националног савета македонске националне мањине Борче Величковски, представник Савеза општина јеврејске националне мањине Александар Гаон, председник ИО Националног савета русинске националне мањине Жељко Ковач, председник ,,Друштва Ром“ Драган Станковић.
Након кратког представљања Националних савета, њихове позиције и централних надлежности, учесници су нагласили да је постојећи однос са јединицама локалне самоуправе задовољавајућ, али да је потребно да се сарадња интензивира у циљу јаснијег разумевања обостраних захтева и лакше артукулације политике према мањинама. Господин Сепи је предочио да највише притужби за кршење права долази од стране Националних савета ромске и бошњачке мањине, док веома мало тужбених поступака покрећу остали савети у Србији.
Поред занимљивих предлога за унапређење рада, присутни су истакли са којим се проблемима најчешће суочавају. Сви су сложни да је, за почетак, довољно умрежавање националних савета са Градском општином Врачар и заједнички рад на повећању видљивости националних мањина.