A A A

My image My image My image

Први Рок камп за девојчице у овом делу Европе

8 јун 2017

У сарадњи са Градском општином Врачар и осталим партнерима одржаће се рок камп за девојчице, први такве врсте у Србији и у целом региону, од 21. до 27. августа на Авали. Девојчице узраста од 10 до 14 година из свих делова Србије могу се пријавити за учење и усавршавање свирања бубња, гитаре, бас гитаре или клавијатура. Своје нове вештине показаће на заједничком наступу на отвореној сцени одмаралишта “Шупља стена” на Авали 27. августа.

Позив за учешће девојчица на кампу тренутно је отворен и трајаће до 18. јуна. Пријава се састоји из три дела: попуњавања формулара, снимања кратког видеа и слања сагласности родитеља. Обавештење о одабраним учесницама биће објављено 25. јуна на сајту www.femix.info као и на сајту Градске општине Врачар.

Иза кампа стоји тим младих Организације за промоцију активизма у оквиру програма за афирмацију женског стваралаштва FEMIX. ОПА је део Независне културне сцене Србије и Кровне организације младих Србије.

Први Rock ‘n’ Roll Camp for Girls основан је у Портланду пре више од 15 година. Светска Girls Rock Camp асоцијација окупља 86 кампова на 5 континената и очекује се да ће и камп у Србији ускоро постати део ове светске мреже. Они прате и подржавају покретање Рок кампа за девојчице у Србији, а посебну подршку даје европски комитет ове светске асоцијације, као и шведска мрежа рок кампова за девојчице Popkollo.

Менторски тим чиниће 8 домаћих музичарки млађе генерације које су све и музички образоване и активне у неком од актуелних бендова са алтернативне сцене. Вођа менторског тима је Селена Симић, двадесетпетодишња музички школована бубњарка из Смедерева, која у Београду, Смедереву и Панчеву током 2015. године у оквиру програма FEMIX водила је четири циклуса бесплатних бубњарских радионица за девојчице за којима је владало велико интересовање, како учесница, тако и медија.

Рок кампом за девојчице тежи се ка промени данашње слике на алтернативној музичкој сцени: девојака и жена на домаћим топ листама у рок музици има свега 6.5%, као и да се девојчицама понуди могућност и подстицај са којом се не срећу тако често јер се гитара и бубњеви често виде као “мушки инструменти” а рок, метал, панк и џез као “мушки” музички жанрови. Градска општина Врачар, као потписница Европске повеље за родну равноправност и локална самоуправа која је у марту усвојила двогодишњи Локални акциони план за унапређење родне равноправности управо зато пружа подршку оваквој врсти догађаја и помаже у реализацији. Канцеларија за равноправност полова Градске општине Врачар укључена је у овај пројекат у циљу промовисања начела родне равноправности.

Пројекат је један од десет победника конкурса Клуб Суперсте за 2016. у оквиру програма SUPERSTE.NET. Пријатељи кампа су Општина Врачар, Дисциплина, Реконструкција Женски фонд, и многи појединци. За више информација о кампу прочитајте цео текст конкурса за учешће, пишите на femixinfo@gmail.com или позовите на 060/3338-160.