A A A

My image My image My image
Konferencija UIKS

Фестивал књиге на Светосавском платоу

18 апр 2017

Градска општина Врачар у сарадњи са Удружењем издавача и књижара Србије, организоваће од 21. априла па све до 1. маја, на платоу испред Храма Светог Саве, фестивал књиге „Сви смо ми читаоци“ на којем ће осим сајма књига бити представљен и културно-едукативни програм за децу.
Председник Градске општине Врачар проф. др Милан А. Недељковић изјавио је на конференцији за новинаре да му је изузетно задовољство што ће општина на чијем је челу угостити тај фестивал на Светосавском платоу, троуглу између Храма Светог Саве, Народне библиотеке и Музеја Николе Тесле.
Пошто је књига свакоме највећи друг, казао је Недељковић, из општине се овим фестивалом труде да свакоме покажу њену моћ.
„Књигу треба ставити на пиједестал и треба да је носимо где год да идемо, а не да то буде таблет већ књига, јер једино тако ћемо задржати оно што је написано хиљадама година“, казао је.
Генерални секретар Удружења Ана Опачић рекла је како ће у фокусу фестивала бити деца.
Врло је важно, казала је, да се деци усади љубав према књигама, јер, према њеним речима, данас деца имају проблеме са пажњом и концентрацијом, а разлог томе је злоупотреба таблета, телефона и слично.
Осим Сајма, навела је, биће организован и богат културно едукативни програм, а пажња ће се посветити и потреби инклузије деце са сметњама у развоју кроз ликовне радионице, представе за децу чији ансамбл чине управо деца са сметњама, те дечји плесни ансамбл који је у кореографију уврстио и знаковни језик.
У петак, 21. априла, фестивал ће посетити, најавила је, три основне школе из Лебана, а наступиће музичка школа „Стеван Христић“ из Станишора са Косова и Метохије.
Заменик директора Канцеларије за КиМ Жељко Јовић, који се такође обратио на конференцији, рекао је да је то изузетно велика и важна ствар за малишане из Станишора.
Та школа, казао је, налази се у српском, косовском поморављу, и њени ђаци живе у отежаним безбедоносним и политичким условима, те је за њих ово прилика да буду виђени, да се њихов глас чује, и да учествују у свему као њихови вршњаци из централне Србије.
Током трајања фестивала одржаће се бројне промоције књига и аутора присутних излагача, као и стручни панел на тему „Изазови остваривања и заштите ауторских права данас“ у амфитеатру Народне библиотеке 29. априла у 12 сати.