A A A

My image My image My image
Debata o ulozi lokalne samouprve

ДЕБАТА О УЛОЗИ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ У ПРОЦЕСУ ПРИКЉУЧЕЊА ЕУ

19 мај 2017

У наставку реализације активности прве Недеље Европе на Врачару, Градска општина Врачар организовала је разговор са заинтересованим грађанкама и грађанима општине Врачар на тему ЕУ интеграција и улоге локалне самоуправе у процесу приступања. Са окупљенима у Великој сали ГО Врачар дебатовали су Невена Марчета из Канцеларије за европске интеграције Владе Републике Србије, као и Снежана Радиновић и Никола Вујиновић испред Регионалне агенције за развој и европске интеграције Београда.
На почетку дијалога скуп је поздравио председник Скупштине Градске општине Врачар господин Михаило Групковић који је истакао значај ове теме за грађане, приватне бизнисе које воде, као и за саму општинску управу.
„Локална самоуправа мора добро да зна шта је то што треба да примени на локалном нивоу и на који начин може да дође до средстава из буџета, али и европских фондова. Искуства држава чланица Европске уније говоре да општине које не обаве на време или на адекватан начин послове припреме за чланство у ЕУ, ризикују и да утичу на смањење квалитета живота тих локалних заједница. Ова тема је од значаја не само за општинску управу, него и за мала и средња предузећа – идеја је да грађанке и грађани буду боље упознати са процесом придружења, вредностима које усвајају, те доприносу који могу пружити том процесу.”, наводи Групковић.
У оквиру дебате, представљени су и програми и фондови Европске уније који су на располагању Србији као кандидату за улазак у ЕУ и њеним становницима. Споменути су и тренинзи који доприносе оспособљавању грађана за писање ЕУ пројеката.