A A A

Vidovdanski koncert

Видовдански концерт у Храму Светог Саве

28 јун 2017

У Крипти храма Светог Саве вечерас је одржан Видовдански концерт српске хорске музике на коме су наступали хор Београдски мадригалисти и Певачко друштво Мокрањац, а у организацији општине Врачар.
Помоћница председника општине Врачар Смиљана Стојнић рекла је да концерт представља увод у циклус од шест концерата под називом Дани музике на Врачару.
“Ово је први концерт којим почињемо манифестацију Дани музике на Врачару“, рекла је Стојнић додајући да се општина Врачар прикључила организовању традиционалног концерта који су до сада организовали Храм Светог Саве и Српска православна црква.
Наводећи да ће публика уживати у наступу Певачког друштва Мокрањац и Београдских мадригалиста, она је истакла да је циљ општине да се грађани едукују, али и да се не забораве српска култура и познати српски композитори.
У питању је манифестација у оквиру које ће бити оживљени фрагменти из стваралаштва српских композитора од 19 века до данас.
У центру пажње биће аутори који су поставили темеље српске музичке писмености и и културе – Корнелије Станковић, Стеван Мокрањац, Исидор Бајић, Стеван Христић, Петар Коњовић, Милоје Милојевић и њихови савременици.
Циклус се приређује на иницијативу и под покровитељством општине Врачар са циљем промовисања националне музичке баштине.