A A A

Suplja stena Orjentiring

ВРАЧАРСКИ СРЕДЊОШКОЛЦИ БЕЗ МОБИЛНИХ ТЕЛЕФОНА И ИНТЕРНЕТА НА ШУПЉОЈ СТЕНИ

28 сеп 2017

Градска општина Врачар je у оквиру Дана европске баштине 2017 у сарадњи са Планинарским друштвом „Победа“ организовала за ученике средњих школа са Врачара целодневни излет у врачарком одмаралишту Шупља стена на Авали. Уклапајући се у тему овогодишње европске манифестације, наслеђе и природа, излет је назван „ Повратак природи“ са основним циљем да омладина схвати колико су модерне технологије инкорпориране у њихове животе и у којој мери су им свакодневно посвећени. На Шупљој стени су били ученици Архитектонско техничке школе, Техничке школе ГСП и XIV београдске гимназије са професорима физичког васпитања.
Испред Градске општине Врачар ученике је поздравила заменица председника општине, Радмила Сарић указујући им на значај боравка у природи без технологије. „ Време у којем живимо обележено је низом предности и добробити насталих развојем и применом савремене технологије. Живот без модерне технологије постао је незамислив, то делује на појединца и друштво. Млади не познају живот без интернета. Технолошке промене догађају се свакодневно и постају саставни део и рутина живота. Данас смо вам припремили теоријске и практичне радионице о планинарењу и оријентирингу. Желим вам леп боравак у природи, без мобилних телефона, интернета, дружите се и бавите спортом“, поручила је Радмила Сарић.
Едукативну радионицу о планинарењу и оријентирингу су припремили Бора Милосављевић и Јован Јуришевић , инструктори ПД „Победа“. Сваки ученик је уз помоћ оријентиринг карте пешачио по непознатом терену и проналазио контролне тачке уцртане на карти. У сваком тренутку морао је знати где се налази и доносити одлуку у ком правцу да крене.
Након радионица, ученици су време провели на спортским теренима одмаралишта.
Ученике је такође обишао и директор СРОЦ „ Врачар“ са најближим сарадницима у чијем је саставу и дечије одмаралиште Шупља стена.