A A A

Suplja stena Orjentiring

VRAČARSKI SREDNJOŠKOLCI BEZ MOBILNIH TELEFONA I INTERNETA NA ŠUPLJOJ STENI

28 sep 2017

Gradska opština Vračar je u okviru Dana evropske baštine 2017 u saradnji sa Planinarskim društvom „Pobeda“ organizovala za učenike srednjih škola sa Vračara celodnevni izlet u vračarkom odmaralištu Šuplja stena na Avali. Uklapajući se u temu ovogodišnje evropske manifestacije, nasleđe i priroda, izlet je nazvan „ Povratak prirodi“ sa osnovnim ciljem da omladina shvati koliko su moderne tehnologije inkorporirane u njihove živote i u kojoj meri su im svakodnevno posvećeni. Na Šupljoj steni su bili učenici Arhitektonsko tehničke škole, Tehničke škole GSP i XIV beogradske gimnazije sa profesorima fizičkog vaspitanja.
Ispred Gradske opštine Vračar učenike je pozdravila zamenica predsednika opštine, Radmila Sarić ukazujući im na značaj boravka u prirodi bez tehnologije. „ Vreme u kojem živimo obeleženo je nizom prednosti i dobrobiti nastalih razvojem i primenom savremene tehnologije. Život bez moderne tehnologije postao je nezamisliv, to deluje na pojedinca i društvo. Mladi ne poznaju život bez interneta. Tehnološke promene događaju se svakodnevno i postaju sastavni deo i rutina života. Danas smo vam pripremili teorijske i praktične radionice o planinarenju i orijentiringu. Želim vam lep boravak u prirodi, bez mobilnih telefona, interneta, družite se i bavite sportom“, poručila je Radmila Sarić.
Edukativnu radionicu o planinarenju i orijentiringu su pripremili Bora Milosavljević i Jovan Jurišević , instruktori PD „Pobeda“. Svaki učenik je uz pomoć orijentiring karte pešačio po nepoznatom terenu i pronalazio kontrolne tačke ucrtane na karti. U svakom trenutku morao je znati gde se nalazi i donositi odluku u kom pravcu da krene.
Nakon radionica, učenici su vreme proveli na sportskim terenima odmarališta.
Učenike je takođe obišao i direktor SROC „ Vračar“ sa najbližim saradnicima u čijem je sastavu i dečije odmaralište Šuplja stena.