A A A

My image My image My image

ВРТИЋ СПОРТИЋ – ОПШТИНА ВРАЧАР КАО ПРИМЕР ДОБРЕ ПРАКСЕ

8 нов 2017

У општини Врачар  је одржана презентација програма „ Вртић спортић“ за родитеље малишана који бораве у врачарским вртићима. Презентација програма  је реализована  у току два дана, како би што већи број родитеља био упознат са програмом .

Марко Никић, помоћник председника општине задужен за спорт и Биљана Ракић, чланица Већа задужена за социјалну заштиту су, у сарадњи са Савезом спортова Врачара и ординацијом  за  физикалну  медицину Физио Врачар, осмислили  „Вртић спортић“, бесплатан програм за децу из врачарских вртића узраста три до шест  година са циљем развоја и  побољшања  психо-физичког развоја и способности деце у том узрасту.

„ Циљ руководства општине Врачар  је  јачање социјалне политике у свим сегментима са акцентом на дечију заштиту и заштиту најстаријих суграђана.  Данашња презентација  програма  иде у прилог чињеници да је ово одговорна политика по питању дечије заштите.  Желимо да унапредимо рани развој и здравље деце најмлађег узраста,  најдрагоценије, али и најосетљивије категорије целокупне популације. Данашњи брзи темпо живота  не даје пуно простора и времена да се родитељи баве децом,  спортске активности  деце изискују и додатне трошкове родитеља, зато је програм „ Вртић спортић“ веома добро решење за вашу децу. Програм ће почети 15. новембра и трајаће до краја јуна. Надамо се и желимо да постане саставни део боравка деце у вртићима“- навео је Марко Никић на почетку презентације програма.

     Презентацији првог дана су присуствовали  Радмила Сарић- заменица председника општине, Емилија Ђурђевић- директорка  Предшколске установе Врачар  са сарадницом, Драгољуб Котарац-председник Савеза спортова Врачара  и  Милан Илић- високи струковни терапеут и власник Ординације Физио Врачар са својим тимом. 

     Радмила Сарић  похвалила је Савез спортова Врачара као иницијатора и организатора програма „ Вртић спортић“ ,  истакавши да је изузетно поносна што се спроводи на територији општине Врачар која је одувек међу првима уводила новине. Специфичности програма су управо његови циљеви: превенција и отклањање проблема криве кичме и равних табана, побољшање психо-физичког развоја и моторичких способности код деце, превенција гојазности и стицање здравих навика у најранијем узрасту.

Фокус програма „ Вртић спортић“ је на превенцији дегенеративних промена на кичми услед неправилног држања и проблема равних стопала, као и на спречавању гојазности која код деце могу довести до разних других обољења.

Програм ће бити спроведен у две фазе. Прва фаза односиће се на уочавање основних проблема као што су крива кичма (сколиоза, кифоза, неправилно држање) и равни табани. Свако дете ће прегледати физијатар уз асистенцију физиотерапеута, професора физичке културе и подолога који ће направити и дигитални отисак стопала плантограмом.

Друга фаза програма ће се односити на системски специфичан рад са децом и вежбање са или без реквизита минимум једном недељно у оквиру вртића. Физиотерапеути и професори физичке културе спроводиће систем вежби прилагођених узрасту деце као и оним проблемима које физијатар уочи током прегледа. Такође, осим корективне гимнастике радиће се и на побољшању моторичких способности и координације, као и на стварању тимског духа и навикавању на здраве навике од најранијег узраста.

Крајњи циљ оваквог начина рада је да се кроз предшколски систем образовања деца подстакну да се баве физичким активностима, стварају квалитетан систем вредности и разумеју важност здравих навика. Такође, родитељима и деци ће бити обезбеђена боља здравствена превентива у оквиру предшколских установа, што ће се свакако одразити и у каснијем развоју деце, као и бржем стицању имунитета.

     „ Поздрављам изванредан програм који је резултат добре сарадње мог тима, Савеза спортова Врачара и ординације Физио Врачар на челу са Миланом Илићем који не само да је организовао  и  спроводиће убудуће програм за наше малишане, већ увелико реализује спортски програм за наше сениоре.

      Програм  „Вртић спортић“ се односи на најмлађу популацију на коју иначе треба обратити највише пажње. Веома је важан психофизички развој деце у предшколском узрасту. Деца кроз овај изузетан програм могу стећи навике о здравом начину живота који ће спроводити у свом одрастању,  усмеравају се на одређене спортске активности и већина њих ће их усвојити за цео живот.

     Такође похваљујем рад директорке Предшколске установе Врачар, госпође Емилије Ђурђевић. Концепција рада и  програма  предшколских установа, како запослених који чувају и воде бригу о нашим малишанима,тако и дневни боравак наше деце и координација са родитељима је за сваку похвалу.

     Желим да родитељи прихвате овај изузетан програм, да имају поверења у општину Врачар и високо стручан тим Ординације Физио Врачар на челу са Миланом Илићем и да исти постане свакодневни део дечијих активности и убудуће“ , навео је Милан Недељковић, председник општине Врачар на завршној презентацији програма „ Вртић спортић“.