A A A

Koncert flaute

ДАНИ МУЗИКЕ НА ВРАЧАРУ

27 сеп 2017

У оквиру циклуса концерата  Дани музике на Врачару, 27. септембра  је одржан концерт  Консорта  флаута Јаков Срејовић  под  називом „ Ветар, птице, сатири и нимфе“ на Цветном тргу.

Концерт  је  увршћен  и  у програм Дана европске баштине на Врачару 2017 обзиром да се тема овогодишње европске манифестације „Културно наслеђе и природа“ подудара са репертоаром композиција која су  изведене на концерту  чији  наслови и текст указују на човекову везу са природом.

На јучерашњем концерту представили су се флаутисти Ана Младеновић, Александар Јован Крстић, Тијана Дмитровић,  проф. Љубомир Димитријевић, као и сопран  Јасмина Михајловић уз клавирску пратњу Драгане Анђелић Буњац .

Репертоар је био богат и разноврстан. Публика је чула  дела З.Вауда, М. Логара, Љ. Марић, Р. Буљанчевића. В. Ђорђевића, Ј. Славенског, Ј.СигетијаА. Черепњина, С. Рајичића, П. Коњовића, М. Милојевића, П. Ивановића и Д. Кљајића.

Консорт  флаута Јаков Срејовић  основан је на иницијативу флаутисте професора Љубомира Димитријевића 1987 године. Ансамбл  носи име нашег првог концертног флаутисте, зачетника флаутске педагогије у Србији, једног од оснивача Београдске филхармоније и  професора Музичке академије, Јакова Срејовића.

Репертоар ансамбла чине дела написана за две , три, четири и више флаута од 14. века до данас. За тридесет година кроз ансамбла је прошло  скоро шездесет ученика из класе професора Љубомира Димитријевића.  Ансамбл је одржао преко хиљаду концерата широм Србије, у Републици Српској и Аустрији.