A A A

Koncert flaute

DANI MUZIKE NA VRAČARU

27 sep 2017

U okviru ciklusa koncerata  Dani muzike na Vračaru, 27. septembra  je održan koncert  Konsorta  flauta Jakov Srejović  pod  nazivom „ Vetar, ptice, satiri i nimfe“ na Cvetnom trgu.

Koncert  je  uvršćen  i  u program Dana evropske baštine na Vračaru 2017 obzirom da se tema ovogodišnje evropske manifestacije „Kulturno nasleđe i priroda“ podudara sa repertoarom kompozicija koja su  izvedene na koncertu  čiji  naslovi i tekst ukazuju na čovekovu vezu sa prirodom.

Na jučerašnjem koncertu predstavili su se flautisti Ana Mladenović, Aleksandar Jovan Krstić, Tijana Dmitrović,  prof. Ljubomir Dimitrijević, kao i sopran  Jasmina Mihajlović uz klavirsku pratnju Dragane Anđelić Bunjac .

Repertoar je bio bogat i raznovrstan. Publika je čula  dela Z.Vauda, M. Logara, LJ. Marić, R. Buljančevića. V. Đorđevića, J. Slavenskog, J.SigetijaA. Čerepnjina, S. Rajičića, P. Konjovića, M. Milojevića, P. Ivanovića i D. Kljajića.

Konsort  flauta Jakov Srejović  osnovan je na inicijativu flautiste profesora Ljubomira Dimitrijevića 1987 godine. Ansambl  nosi ime našeg prvog koncertnog flautiste, začetnika flautske pedagogije u Srbiji, jednog od osnivača Beogradske filharmonije i  profesora Muzičke akademije, Jakova Srejovića.

Repertoar ansambla čine dela napisana za dve , tri, četiri i više flauta od 14. veka do danas. Za trideset godina kroz ansambla je prošlo  skoro šezdeset učenika iz klase profesora Ljubomira Dimitrijevića.  Ansambl je održao preko hiljadu koncerata širom Srbije, u Republici Srpskoj i Austriji.