A A A

Замена аортиног залиска револуција у медицини оценио Недељковић

22 окт 2016

Проф. др Милан Недељковић данас је изјавио да је један од највећих помака у медицини то да се аортни зализак сада може заменити интервентним, а не само хируршким путем и додао да је тај начин помоћи пацијенту далеко бољи по свим параметрима.
Недељковић, који је и председник општине Врачар, је навео да као што процес старења захвата срчане крвне судове тако захвата и срчане залиске и тај процес зависи од много фактора, али суштина је у томе да долази до сужења аортног ушћа, пацијент има болове и раде се претраге како би се утврдило право стање ствари.

Како је, гостујући у јутарњем програму ТВ Пинк, рекао и људима са 35, 36 година се дешавало да је морао да се отвара грудни кош и да се стављају вештачки залисци.

„Највећи, могуће, помак у медицини је да се аортни зализак замени интервентним путем пунктирањем препонске или поткључне артерије“ рекао је Недељковић и објаснио да се на тај начин наведе зализак који је упакован у један катетер, до места где је сужење где се он рашири и уместо суженог пацијент добије нови зализак.

„Ми интервентни кардиолози стављамо тај зализак и пацијент је залечен“ навео је Недељковић.

Он је објаснио да је за такву операцију кардиохирурзима потребно два ипо до три сата, уз употребу машина за плућа, крвоток…а да се интервентним путем тај процес уз све друге предности, скраћује и траје од 25 до 30 минута.

 Недељковић је објаснио да је зализак урађен од титанијума који се лако обликује на плус четири степена те се „упакује“ у катетер и доведе до сужења где се рашири и добије облик залиска. 

 Он је посебно истакао да је једна од предности и то да после тога пацијент не мора да узима антикоагуланте који разређују крв те да на пример без проблема може да оде да вади зуб док у супротном, за пацијенте којима је зализак замењен хируршким путем и који пију лекове који разређују крв, скоро свака интервеција хируршка малтене захтева и да буду у болници.

 Како је додао приликом интервентне замене, пацијент узима аспирин и још неки лек , а већ после седам дана може да се врати уобичајеним активностима.

   „Пунктирамо као и стент када стављамо – тамо стент у крвни суд овде зализак. То је једна од највећих револуција која се десила у медицини“ поручио је Недељковић.

    Он је одговарајући на питања рекао да се та интервенција ради у КЦС, на Дедињу, Каменици…ускоро и у Нишу и другим центрима.

    Како је рекао управо спрема предавање које ће имати у Вашингтону где ће пред еминентним тамошњим стручњацима али и онима из Грчке, Словеније, Кипра, Македоније…изнети значај и поенту таквих интервенција.