A A A

Изложба Косте Богдановића

27 дец 2016

У галерији општине Врачар је отворена изложба радова нашег  реномираног уметника и педагога  Koсте Богдановића.

Изложбу је отворио члан Већа Градске општине Врачар задужен за културу, Рајко Митић.

У име руководства општине и своје лично,  изразио је задовољство због дугогодишње и успешне сарадње са Центром за ликовно образовање Шуматовачка, захваљујући којем је  организована и припремљена  поставка изузетне  изложбе. „ Наш циљ је да грађанима представимо  уметничко стваралаштво и таленат, да направимо и негујемо културно седиште  уметника чија ће дела окупљати људе, ширити познанства“ и стакао је Рајко Митић.

О Kости  Богдановићу и његовом раду говорила је Ксенија Маринковић, историчарка уметности истакавши значај Богдановићевог педагошког рада и ангажовања у области ширења културе кроз различите иницијативе од којих је истакла и његов рад у Центру за ликовно образовање.

Кустос изложбе, мр Марко Богдановић, историчар уметностии и син Косте Богдановића је рекао да изложба за њега има интимни значај и додао:“  Изложени радови представљају покушај да се прикаже уметникова мултимедијалност, као и тежња ка овладавању различитим  материјалима и преношењу искуства рада у дрвету на друге медије. Поетика визуелног израза коју је Коста Богдановић

неговао била  je најпримеренија дрвету, за које је он посебно био везан и којим се бавио не само у пракси , као вајар, него и у теорији, као аутор многобројних књига, међу којима  је последња  –  Поетика бића дрвета“ .“

Koста Богдановић ( 1930 – 2012) је био српски вајар, историчар уметности, ликовни креитичар и теоретичар визуелних уметности.