A A A

КОНЦЕРТ ХОРА АРС ВОКАЛИС

27 јун 2019

Хор  Ars vocalis  одржао је концерт  у  галеријском простору Градске општине Врачар. Многобројне посетиоце, љубитеље хорске музике, поздравила је испред  ГО Врачар  чланица Већа задужена за културу, Мирјана Митровић истакавши  да је Општина пружила вишегодишњу подршку Хору и похвалила обострану успешну сарадњу.

На репертоару су биле композиције духовне и световне музике домаћих и страних композитора од средњег века до данас, као и хорска дела фолклорне инспирације –  дела Брукнера, Христова, Глазунова, Динева, Биничког, Бајића, Хогана, Бакарака, ABBA- е и народне српске песме.

Хор Ars vocalis  из Београда основан је 2014. године са жељом оснивача да подстакну младе људе да изводе и промовишу хорску музику и  приближе најширој публици. Чланови су љубитељи хорске музике, ученици средњих школа, студенти као и дипломирани музички уметници. Хор је специфичан по доброј атмосфери, високом нивоу хорског звука, надахнутој инспирацији и тематски конципираним програмима.

Хор је наступио у Галерији САНУ, великој сали Коларчевог народног универзитета, Народној библиотеци Србије, на 25. Интернационалним хорским свечаностима у Нишу, цркви Криста Краља, Саборној цркви у Београду, Кући краља Петра на Сењаку и на Међународном фестивалу камерних хорова у Крагујевцу. Са Уметничким ансамблом Министарства одбране Станислав Бинички  изведени су делови значајних српских опера.  На  25. Интернационалним хорским свечаностима у Нишу јула 2014. године,  Хор добија Награду за извођење дела Милоја Милојевића. Такође учествује на тематским концертима пријатеља Хора, прати фолклорне ансамбле и сарађује са КУД “Димитрије Котуровић“ и АКУД “Шпанац“ и са задовољством се одазива позивима за учешће на хуманитарним концертима и наступима за хоспитализоване пацијенте.

Од оснивања, са хором су радили диригенти др Катарина Станковић и Мирослав Арбановски, који сада води овај хор.