A A A

МУЗИКА КОЈА ЛЕЧИ – КОНЦЕРТ УЧЕНИКА МШ „ МОКРАЊАЦ“ У ОПШТИНИ ВРАЧАР

29 мар 2017

У Свечаној сали општине Врачар, синоћ су ученици основне и средње музичке школе „Мокрањац“ одржали концерт. Млади таленти соло певања, музицирања на виоли, виолончелу, контрабасу, виолини, клавиру и харфи извели су дела композитора Мерца, Мацеделова, Шопена, Клериса, Брауера и изворне песме из околине Бујановца.
„ Вечерас ћемо уживати у класичној музици која се веома често назива језиком људских емоција. Кроз њу се изражавају осећања композитора и извођача, али буди осећања код слушалаца. Руководство општине је покренуло једном недељно циклус концерата ученика музичких школа са територије Врачара управо са жељом да побољша културни живот суграђана и учини га бољим. До сада смо чули ученике нижих и средњих музичких школа „Станковић“, Јосиф Маринковић“ и „ Јосип Славенски“ који су извели компоцизије највећих свестких и домаћих композитора. Желим да уживате и препустите се чарима музике слушајући свирање и певање ученика најстарије музичке школе у Београду из које су потекли српски најпознатији музички уметници“, истакао је председник општине Врачар, проф. др Милан А. Недељковић обраћајући се присутнима.
Музичка школа „Мокрањац“ основана је у окриљу Београдског певачког друштва 1899. године под именом Српска музичка школа. Од 28.03.1946. године школа носи име свог оснивача и првог директора, једног од најзначајнијих српских композитора, Стевана Стојановића Мокрањцa. Управо је обележила 118 година од оснивања.
Директор МШ „Мокрањац“, Милош Трајковић се захвалио општини Врачар и председнику који је иницирао сарадњу општине и музичких школа и на тај начин дао прилику младим талентима да се експонирају и у јавним наступима. Поводом школског јубилеја, Трајковић је најавио концерт ученика 3. априла у Задужбини Илије М. Коларца.