A A A

Poseta stampariji Kosmos

Недељковић обишао штампарију „Космос“ – племенитост на делу

27 сеп 2016

Председник Градске општине Врачар проф. др Милан А. Недељковић обишао је данас са сарадницима у оквиру „Дана европске баштине“ штампарију „Космос“, познато предузеће за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом.

„Космос“ запошљава око 60 радника, више од 70 одсто њих су особе са инвалидитетом, а предузеће се у оквиру манифестације „Дани европске баштине“ представља програмом „Књиговезачка дорада“ односно кроз ручну израду књига у тврдом повезу.

Недељковић је разговарао са руководством „Космоса“ на челу са директором Емином Голубовићем и запосленима, упознао се са процесом производње и условима рада, али и потребама које то предузеће има како би наставило традицију, али и даљи развој.

Председник општине Врачар је навео да је у оквиру манифестације „Дани европске баштине“ која је почела прошле седмице данас овде у обиласку штампарије „Космос“ која је основана 1961. године, а чувену по томе „што се бави најплеменитијим стварима, запошљава особе са инвалидитетом,, али их и припрема за рад у другим предузећима и живот у којем могу да привређују и зарађују за своје породице и себе“.

„То је нешто најплеметитије што се може видети“, оценио је Недељковић који је одао признање руководству на прегалаштву и условима које пружа за учење и рад и професионално усавршавање особа са инвалидитетом.

„Мени је част да се ово предузеће налази на територији општине Врачар“ подвукао је Недељковић који је навео да је ново руководство општине дошло и да се упозна са потребама предузећа како би запослило што већи број стручног кадра, али и проширило процес производње и упослило нове раднике.

Он је навео да општина Врачар и град Београд тако успешне фирме треба да подржи кроз европске пројекте и како је оценио, на тај начин ће се повећати производња, а у овом случају и повећати број оних који ће кроз учење и рад у овом предузећу бити припремљени за самостална рад и стварање егзистенције. 

„Ово је једна од најплеменитијих ствари које се могу видети у нашој општини…Почаствован сам што сам у оквиру ‘Дана европске баштине’ на Врачару и  50 програма које ћемо представити у оквиру те манифестације дошао овде са најближим сарадницима“ закључио је Недељковић.

Директор „Космоса“ Голубовић је изнео податак да су, уз модернизацију предузећа, успели и да сачувају старе занате, да имају, на пример, машину високе историјске али и финансијске вердности из 1928 године, затим да и даље негују ручну израду књига…

Он је објаснио и да је „Космос“ укључен у програм професионалне рехабилитације особа са инвалидитетом и да раде по европским програмима и стандардима, а да у процесу производње имају и ИССО сертификате.

Голубовић је захвалио председнику општине Врачар и његовим сарадницима на посети, интересовању и сарадњи коју имају и изразио уверење да ће заједнички наставити на стварању још бољих услова рада и професионалне рехабилитације особа са инвалидитетом.