A A A

Tribina-OSL

Одржана прва мотивациона трибина „Јачи смо од свих баријера“

30 нов 2017

 

У сусрет Међународном дану особа са инвалидитетом, Градска општина Врачар је у сарадњи са Црвеним крстом Врачар и Спортско рекреативним удружењем особа са инвалидитетом „Победник“, у препуној сали општине, одржала прву мотивациону трибину „Јачи смо од свих баријера“ намењену особама са инвалидитетом.
„Један од приоритета Градске општине Врачар је унапређење положаја особа са инвалидитетом, односно обезбеђивање једнаких услова и једнаких шанси за све грађане. Општина Врачар спроводи активности намењене особама са инвалидитетом, а које су усмерене на унапређење приступачности информација, услуга и тржишта рада. Недавно је одржан Сајам запошљавања за особе са инвалидитетом који је посетило преко 500 незапослених лица, а 19 послодаваца је понудило преко 115 радних места. Такође, желимо да подстакнемо особе са инвалидитетом да се активно укључе у што већи број сфера друштвеног живота и дају допринос развоју локалне заједнице“, поручила је Радмила Сарић, заменица председника Градске општине Врачар.
На трибини је Ирена Лакобрија Делић, испред Градске општине Врачар, представила услуге Градске општине Врачар које су доступне особама са инвалидитетом и пројекат „Без баријера“ и најавила израду Стратегије приступачности. Лакобрија Делићје представила „Водич кроз субвениције за особе са инвалдитетом“ – публикацију са информацијама о субвеницијама и повластицама за одређење категорије лица и начинима за остварење права на повластице и субвениције у вези са превозом, увозом и царином, паркирањем, телекомуникационим услугама, интернетом и уметничко-забавним и спортским садржајима.
Бранко Лазић, радни терапеут на Клиници за рехабилитацију
„Др Мирослав Зотовић“ – Сокобањска, говорио је о важности рехабилитације и о послу радног терапеута који помаже особама са инвалидитетом да буду што самосталније и да се што боље укључе у редовне животе процесе – од кретања и одржавања личне хигијене до обављања посла, разоноде и дружења. Лазић је изнео начине прилагођавања животног простора и намештаја, који могу допринети већој самосталности особа са инвалидитетом.
Јована Кривокућа Миловановић, извршна директорка Форума младих особа са инвалидитетом представила је рад Форума, њихове активности на посредовању у запошљању особа са инвалидитетом, доступне обуке за особе са инвалидититетом, као и искуства запослених особа са инвалидитетом која су приказана у кратком филму.
Миро Станишић, испред Спортско рекреативног удружења особа са инвалидитетом „Победник“ – одржао је мотивациони говор о оптимизму и радости живота и поручио присутнима да не одустају, да зраче оптимизмом и буду јачи од свих баријера, физичких и психичких. Бројним инспиративним примерима из свог живота бодрио је и психички оснажио присутне.