A A A

My image My image My image

Позив на трибину

11 окт 2017

Десета по реду Европска недеља локалне демократије обележава се од 9. до 15. октобра 2017. године. Овогодишња тема је Грађанска партиципација, саветовање и посвећеност-за напредну локалну демократију. Грађанска партиципација је темељ демократије и добре владавине, а локалне власти као најближе грађанима треба да подсете грађане на значај и важност њиховог ангажовања у инклузивним партицпативним процесима и да грађанима представе све типове саветовања, односно доступне начине за учествовање у доношењу одлука које сви грађани треба да искористе. У оквиру овогодишње теме акценат је на повећању квалитета локалне демократије и изградње сигурних и инлузивних друштава која поштују разноврсност. У том циљу Градска општина Врачар организује трибину Уклонимо баријере заједно“ – Представљање мапе неприступачности, у четвртак 12. октобра од 11 до 13 часова у Свечаној сали, Његошева 77.

„Без баријера“ је јавни рад који спроводи Градска општина Врачар са циљем повећања нивоа приступачности окружења за све грађане и грађанке Врачара, уклањањем баријера и применом стандарда приступачности, како би се обезбедила једнака могућност свих грађана и Грађанки Врачара за учествовање у свим друштвеним процесима.

Као први корак у том смеру је израда мапе неприступачности- мапе са локацијама где је потребно оборити ивичњаке, поставити звучну сигнализацију на семафорима, где је потребно заменити оштећене плоче, уклонити стубић, санирати рупу или неравнину). На трибини ће бити представљена мапа неприступачности коју желимо да допунимо са баријерама које су грађани уочили, а потребно их је уклонити јер само заједно са њима, можемо сагледати проблеме и добити целокупни слику стања на Врачару. Биће представљене сви неприступачни јавни објекти и јавне површине на територији Градске општине Врачар ( паркови и улице), стога Вас позивамо да узмете учешће на трибини 12. октобра и прикључите се нашој борби против дискриминације и маргинализације, стварањем приступачног окружења за особе са инвалидитетом, уклањањем свих баријера које постоје у јавној инфраструктури и јавним објектима у локалној заједници.