A A A

My image My image My image

Почелa манифестација Божићно сеоце код Храма

5 јан 2018

Манифестација „Божићно сеоце код Храма”  по први пут отворена је на платоу испред Храма Светог Саве  и трајаће до 28. јануара.  Циљ организатора  је да се сви празници током јануара,  Бадњи дан, Божић, Свети Стефан, дочек православне Нове године, Свети Василије и Свети Сава, уз благослов патријарха српског господина Иринеја  обележе на јединственој локацији.
Манифестацију је отворио патријарх српски Иринеј уз  присуство  генералног  секретара председника Србије,  Николе  Селаковића, председнице  Народне скупштине, Маје Гојковић, градског  менаџера,  Горана Весића, заменика  градоначелника Београда,  Андреје Младеновића, представника Српске православне цркве, председника општине Врачар, проф. др Милана Недељковића и  бројних грађана.
Отварајући манифестацију, патријарх српски Иринеј  је поздравио све присутне, а посебно децу.
„Црква воли људе, воли децу и радује се сваком детету, рођеном и нерођеном, које ће наставити нашу богату и славну историју, велику хришћанску и светосавску културу, наследити превелико духовно наслеђе које су нам наши преци оставили и наставити у духу  велике и славне традиције наслеђа”, рекао је патријарх  и свима пожелео срећан предстојећи Божић.
Никола Селаковић  је истакао  да је манифестација „Божићно сеоце код Храма”  један од дивних, нових догађаја  којим је Београд оплемењен у претходне четири године.
„Умивен, освежен, град који се убрзано модернизује, град који посећује све више страних туриста, али и град у коме се људи који у њему живе осећају боље, пријатније, лагодније и у коме могу не само да се као у неким тешким временима једни другима јадају,  већ и да прославе дивне празнике који нам следе и да се поносе нечим што Београд има”, истакао је Селаковић. Наводећи да од данас Београд има своје Божићно сеоце, Селаковић је рекао да је пред почетак церемоније отварања манифестације, више од 900 малишана добило божићне пакетиће.

Градски менаџер, Весић,  приликом обраћања  је  рекао да је после успешне Нове године током које је Београд посетило 130.000 туриста, ове године по први пут прослава продужена на месец јануар.
„Веома смо задовољни што је „Божићно сеоце“ овако добро почело”, истакао је  и нагласио да је, пошто страни туристи  полако одлазе из Београда, важно да имамо више догађаја који су више окренути Београђанима, како одраслима тако и деци. На овај начин Град Београд показује да заједно са Српском православном црквом може да реализује  пуно добрих догађаја. „Заједно са Српском  православном  црквом тренутно уређујемо плато испред цркве Светог Марка, а следеће године нас чека и уређење платоа испред Храма Светог Саве.  Црква и држава заједнички уређују наше светиње. Велики број грађана који су дошли на отварање манифестације  показује да ће манифестација постати традиционална“, навео је Весић.
Младеновић је изразио уверење да ће „Божићно сеоце код Храма” сигурно бити традиционална манифестација у Београду.
„У то смо уверени и овај велики број Београђана који се вечерас окупио на платоу испред Храма Светог Саве говори о томе да је било потребно да се пред Божић и све велике православне хришћанске празнике, управо на овом светом месту и за наш главни град и за целокупно српство организује ова манифестација, чији је садржај углавном намењен деци”, истакао је Младеновић.
Током манифестације посетиоци ће имати прилику да уживају у наступима дечјих и црквених хорова, да се провозају фијакером око Храма, да у дрвеним кућицама пронађу различите рукотворине, сувенире, украсе, традиционалне специјалитете, наступиће велики број музичких извођача међу којима су Сергеј Ћетковић, Александра Радовић, Јелена Томашевић, Лена Ковачевић, Душан Свилар, бендови Неверне бебе, Бистрик и 357, хорови „Јединство” из Котора и „Мокрањац”, као и диригент Херард Естрада. Поред музичког програма, посетиоци ће имати прилику да погледају различите позоришне представе и изложбе.

Манифестацију „Божићно сеоце код Храма”, у сарадњи са Храмом Светог Саве и под покровитељством Града Београда  и Градске општине Врачар, организују компаније „Color Media Communications” и  „Ninamedia”.