A A A

My image My image My image

Počela manifestacija Božićno seoce kod Hrama

5 jan 2018

Manifestacija „Božićno seoce kod Hrama”  po prvi put otvorena je na platou ispred Hrama Svetog Save  i trajaće do 28. januara.  Cilj organizatora  je da se svi praznici tokom januara,  Badnji dan, Božić, Sveti Stefan, doček pravoslavne Nove godine, Sveti Vasilije i Sveti Sava, uz blagoslov patrijarha srpskog gospodina Irineja  obeleže na jedinstvenoj lokaciji.
Manifestaciju je otvorio patrijarh srpski Irinej uz  prisustvo  generalnog  sekretara predsednika Srbije,  Nikole  Selakovića, predsednice  Narodne skupštine, Maje Gojković, gradskog  menadžera,  Gorana Vesića, zamenika  gradonačelnika Beograda,  Andreje Mladenovića, predstavnika Srpske pravoslavne crkve, predsednika opštine Vračar, prof. dr Milana Nedeljkovića i  brojnih građana.
Otvarajući manifestaciju, patrijarh srpski Irinej  je pozdravio sve prisutne, a posebno decu.
„Crkva voli ljude, voli decu i raduje se svakom detetu, rođenom i nerođenom, koje će nastaviti našu bogatu i slavnu istoriju, veliku hrišćansku i svetosavsku kulturu, naslediti preveliko duhovno nasleđe koje su nam naši preci ostavili i nastaviti u duhu  velike i slavne tradicije nasleđa”, rekao je patrijarh  i svima poželeo srećan predstojeći Božić.
Nikola Selaković  je istakao  da je manifestacija „Božićno seoce kod Hrama”  jedan od divnih, novih događaja  kojim je Beograd oplemenjen u prethodne četiri godine.
„Umiven, osvežen, grad koji se ubrzano modernizuje, grad koji posećuje sve više stranih turista, ali i grad u kome se ljudi koji u njemu žive osećaju bolje, prijatnije, lagodnije i u kome mogu ne samo da se kao u nekim teškim vremenima jedni drugima jadaju,  već i da proslave divne praznike koji nam slede i da se ponose nečim što Beograd ima”, istakao je Selaković. Navodeći da od danas Beograd ima svoje Božićno seoce, Selaković je rekao da je pred početak ceremonije otvaranja manifestacije, više od 900 mališana dobilo božićne paketiće.

Gradski menadžer, Vesić,  prilikom obraćanja  je  rekao da je posle uspešne Nove godine tokom koje je Beograd posetilo 130.000 turista, ove godine po prvi put proslava produžena na mesec januar.
„Veoma smo zadovoljni što je „Božićno seoce“ ovako dobro počelo”, istakao je  i naglasio da je, pošto strani turisti  polako odlaze iz Beograda, važno da imamo više događaja koji su više okrenuti Beograđanima, kako odraslima tako i deci. Na ovaj način Grad Beograd pokazuje da zajedno sa Srpskom pravoslavnom crkvom može da realizuje  puno dobrih događaja. „Zajedno sa Srpskom  pravoslavnom  crkvom trenutno uređujemo plato ispred crkve Svetog Marka, a sledeće godine nas čeka i uređenje platoa ispred Hrama Svetog Save.  Crkva i država zajednički uređuju naše svetinje. Veliki broj građana koji su došli na otvaranje manifestacije  pokazuje da će manifestacija postati tradicionalna“, naveo je Vesić.
Mladenović je izrazio uverenje da će „Božićno seoce kod Hrama” sigurno biti tradicionalna manifestacija u Beogradu.
„U to smo uvereni i ovaj veliki broj Beograđana koji se večeras okupio na platou ispred Hrama Svetog Save govori o tome da je bilo potrebno da se pred Božić i sve velike pravoslavne hrišćanske praznike, upravo na ovom svetom mestu i za naš glavni grad i za celokupno srpstvo organizuje ova manifestacija, čiji je sadržaj uglavnom namenjen deci”, istakao je Mladenović.
Tokom manifestacije posetioci će imati priliku da uživaju u nastupima dečjih i crkvenih horova, da se provozaju fijakerom oko Hrama, da u drvenim kućicama pronađu različite rukotvorine, suvenire, ukrase, tradicionalne specijalitete, nastupiće veliki broj muzičkih izvođača među kojima su Sergej Ćetković, Aleksandra Radović, Jelena Tomašević, Lena Kovačević, Dušan Svilar, bendovi Neverne bebe, Bistrik i 357, horovi „Jedinstvo” iz Kotora i „Mokranjac”, kao i dirigent Herard Estrada. Pored muzičkog programa, posetioci će imati priliku da pogledaju različite pozorišne predstave i izložbe.

Manifestaciju „Božićno seoce kod Hrama”, u saradnji sa Hramom Svetog Save i pod pokroviteljstvom Grada Beograda  i Gradske opštine Vračar, organizuju kompanije „Color Media Communications” i  „Ninamedia”.