A A A

Pristupacnost-za-sve

Представљање Мапе неприступачности

12 окт 2017

Данас је у Градској општини Врачар у оквиру Европске недеље локалне демократије организована трибина под називом „Уклонимо баријере заједно“. Трибини су присуствовали представници основних школа, ПУ „Врачар“, представници невладиног сектора, Секретаријата за саобраћај, Дирекције за грађевинско земљиште и израдњу Београда, Градског Зеленила, као и Националне службе за запошљавање и Привредне коморе Србије.
Домаћини трибине су били Радмила Сарић, заменица председника Градске општине Врачар и Михаило Групковић, председник Скупштине општине. „Позвали смо вас данас да заједно сагледамо проблеме и целокупну слику стања на општини Врачар у погледу приступачности објеката и јавних површина и да се укључимо у борбу против дискриминације и маргинализације, стварањем приступачног окружења за особе са инвалидитетом, уклањањем свих баријера које постоје у јавној инфраструктури и јавним објектима у локалној заједници. Поздрављам уважену гошћу, Биљану Барошевић, помоћницу министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и драго нам је што се одазвала позиву“ , истакла је Радмила Сарић. О значају обележавања десете манифестације „Европска недеља локалне демократије“ говорио је Михаило Групковић.
Дејан Георгијев, координатор јавног рада „Без баријера“ представио је мапу неприступачности Врачара – мапу са локацијама на којима постоје препреке за несметано кретање за особе са инвалидитетом. Видан Данковић, оснивач Удружења за ревизију приступачности које постоји од 2009. године је представио своја искуства у раду који се тиче примене стандарада приступачности.
Након одржане презентације, сви учесници трибине су били сагласни да је од пресудног значаја сарадња свих инстутуција како би се применили стандарди приступачности на територији Градске општине Врачар.
На трибини је било обезбеђено превођење тумача за српски знаковни језик.