A A A

Slava opstine

Свечано на Врачару – обележена слава “Свети Сава”

27 Jan 2017

Градска општина Врачар обележила је данас крсну славу “Светог Саву” сечењем славског колача, који су заједно пресекли председник општине проф. др Милан А. Недељковић, министарка правде Нела Кубуровић, градски менаџер Горан Весић, владика Топлички Арсеније, легенда фудбала Душан Савић, и пригодним музичким програмом уз присуство бројних званица, пријатеља и грађана општине.
Градски менаџер Весић је у обраћању рекао да та општина има посебан значај у нашем народу, култури и историји Београда и Србије.
“Тај значај смо добили када је силни Синан-паша 1594. године, пре 423 године управо на Врачару спалио мошти Светог Саве желећи тако да уништи сваки осећај Срба за хришћанство и православље и желећи тако да затре наше сећање верујући да ће, спаљујући мошти Светог Саве, уништити српство”, подсетио је Весић.
Како то обично бива у историји, додао је Весић, десило се супротно и силни Синан-паша је направио најсветије место за српство и од тада Врачар “има посебну тежину и посебан је симбол у историји нашег народа”.
“Зато ви који руководите овом општином тим већу обавезу да, осим што треба да ову општину учините бољом за живот својих суграђана, да чувате успомену на Светог Саву чију славу славите”, истакао је Весић.
Он је навео да се, осим Храма Светог Саве, на Врачару налази и Народна библиотека са четири милиона књига као и музеј Николе Тесле.
Председник општине Врачар Недељковић је у обраћању свим суграђанима честитао њихову славу уз поруку да у времену у ком живимо, брзо и стресно, морамо у себи да пронађемо снагу да се вратимо коренима, духовности и вери.
Недељковић је рекао да је општина Врачар као један од приоритета себи поставила бригу о нашим светињама, првенствено о Храму Светог Саве, као највећем православном храму на свету.
“Храм Светог Саве почео је да се зида 1934. године, на месту за које се сматра да је на њему Синан-паша, 27. априла 1594. године спалио мошти Светог Саве, са жељом да чин спаљивања моштију светитеља заплаши и смири српски народ”, подсетио је Недељковић.
Он је најавио да ће се планом активности градске општине Врачар и Града Београда извршити проширење порте Храма Светог Саве, реконструкцијом Улице Боре Станковића.
“Изградиће се и подземна гаража у Скерлићевој улици са око 1.000 паркинг места. Жеља нам је да свим верницима, али и туристима, створимо услове за лакши обилазак ове светиње, али и као знак да нисмо и нећемо заборавити све оно што је Свети Сава урадио за свој народ и цркву”, рекао је Недељковић.
Недељковић је подсетио и да је “Свети Сава” и школска слава и у том смислу подвукао да је један од приоритета те општине брига према најмлађим суграђанима.
“Од јула протекле године обишли смо све објекте Предшколске установе Врачар, која има 2.700 корисника, све основне и средње школе на територији Врачара у којима је 12.500 ученика. На почетку нове школске године свим првацима, којих има 710, подељен је школски прибор, свеске и оловке, као пригодан поклон општине”, истакао је Недељковић.
Он је подсетио да је пред Нову годину свој деци Врачара, узраста до седам година, уз пригодан програм у Спортском центру “Врачар” подељено 2.500 пакетића.
“Током ове недеље свим ученицима трећих разреда основних школа Врачара, којих је 630, уручени су рачунари, односно ‘врачунари’ како смо их назвали”, нагласио је Недељковић и додао да ће најбољим ученицима завршних разреда основних и средњих школа, “врачунари” бити уручени у наредном периоду.
Свечаност је уприличена пригодним музичким програмом па је тако химну Светог Саве извео хор Музичке школе “Станковић”, а у наставку програма су наступили хор Музичке школе “Мокрањац”, хор “Чаролија”, као и трио састав Музичке школе “Јосип Славенски”.