A A A

My image My image My image
Staro voce

Старо и нестало воће Србије

28 сеп 2016

Природњачки музеј приредио је у оквиру „Дана европске баштине“ изложбу „Старо и нестало воће Србије“ која је представљена у галеријском простору општине Врачар.

На  изложби је представљен део природног наслеђа старих традиционалних сорти воћа у Србији, које се гаје вековима, а сада су угрожене и треба их препознати и заштитити. 

Заменица председника општине Врачар Радмила Сарић је навела да је управо стога циљ и жеља да ученици свих врачарских основних школа виде ову изложбу, као што су то већ на отварању учинили ђаци школа „Свети Сава“ и „Светозар Марковић“.

Са задовољством смо прихватили позив да учествујемо на „Данима европске баштине“, рекао је директор Природњачког музеја Славко Спасић.

„Природњачки музеј позива све ђаке да са родитељима посете наше изложбе у просторима у Његошевој и на Калемегдану, да се упознате са кабинетом великог научника Јосифа Панчића, да научите о флори и фауни нашег поднебља“ додао је Спасић.

Како је истакао, изложба „Старо и нестало воће Србије“ коју је приредила Александра Савић је допринос те установе  упознавању старих сорти воћа са ових простора.

„Ви сви знате песму у којој је стих: шљиве ранке, крушке караманке. Воће је здраво, погледајте ову изложбу, да бисте када са родитељима идете на пијацу знали да препознате врсте воћа и да купите природно гајено воће са нашег поднебља“ поручио је члан Већа општине Врачар Драги Лукић. 

Општина Врачар приредила је у сарадњи са институцијама, организацијама и истакнутим појединцима више од 50 програма које ће представити јавности у току манифестације „Дани европске баштине“ која ће трајати до 2. октобра када ће велики концерт одржати испред Храма Светог Саве фолклорни ансамбли КУД „Градимир“ и АКУД „Иво Лола Рибар“.