A A A

My image My image My image

Сусрет два професора медицинских наука

9 нов 2017

Данас је проф. др Милана Недељковића, председника Градске општине Врачар посетио академик проф. др Милорад Митковић.
Сусрет два професора је протекао у срдачном разговору и договору о могућој сарадњи општине Врачар и уваженог академика. Градска општина Врачар на иницијативу председника, проф. др Недељковића организује већ годину дана једном недељно трибину за грађане на тему очувања здравља. Из тог разлога, у посету председнику општине долазе врсни познаваоци медицине са којима се договара о будућој сарадњи у корист грађана Врачара.
Академик проф. др Милорад Митковић, ортопедски хирург је и професор хирургије на Медицинском факултету Универзитета у Нишу, директор Ортопедско-трауматолошке клинике Клиничког центра Ниш, дописни члан Српске академије наука и уметности, Академије Медицинских наука СЛД-а, Председник Српске трауматолошке асоцијације, Визитинг професор у Швајцарској, 2012. године изабран је за дописног члана у Одељењу медицинских наука Српске академије наука и уметности.
Истраживањима у области ортопедске хирургије Митковић је дао значајан допринос медицинским истраживањима у Србији и свету у области лечења прелома костију, корекције деформитета и продужења екстремитета као и у области уградње вештачких кукова.
Конструктор је система за спољну фиксацију костију који носи његово име („Фиксатор по Митковићу“)и који је примењен на преко 25.000 пацијената у Србији и иностранству, укључујући и збрињавање рањеника у току сукоба на простору бивше Југославије.
Изум Милорада Митковића „Спољни скелетни фиксатор“ за лечење отворених прелома костију номинован је за најбољи европски патент 2012. у категорији земаља које нису чланице Европске уније. Захваљујући овој и другим иновацијама у ортопедској хирургији Митковић је допринео великим уштедама здравственом фонду Србије набавком домаћих фиксатора уместо увозних.