A A A

Rok kampa

СЈАЈНИМ КОНЦЕРТОМ НА ОТВОРЕНОМ ЗАВРШЕН ПРВИ РОК КАМП ЗА ДЕВОЈЧИЦЕ У ОВОМ ДЕЛУ ЕВРОПЕ

27 Aug 2017

Од почетка 2017. године група младих девојака ентузијастично је припремала је први Рок камп за девојчице у овом делу Европе који се последње седмице августа одржао у врачарском дечијем одмаралишту „Шупља стена” на Авали.
Авалом су се у недељу чуле мелодије чувених рок песама попут „И лове роцк’н’ролл”, „Т’Н’Т” и „Марина”, које су одсвирале младе рокерке. За концерт су се спремале недељу дана на Рок кампу за девојчице, од 21. до 27. августа у дечијем одмаралишту „Шупља стена”. Девојчице су током кампа основале 8 бендова, а сваки бенд је на концерту одсвирао једну песму. Публика, међу којом су били заинтересовани суграђани и суграђанке и поносне породице учесница, одушевљено је слушала и гледала бубњарке, гитаристкиње, басисткиње и клавијатуристкиње, пратећи сваку песму аплаузом. Већина девојчица свој инструмент у понедељак је први пут узела у руке, а камп су завршиле у недељу гласно свирајући целу песму.
Између песама публици су се обратили Александра Косановић Стрижак, директорка Сектора маркетинга и комуникација ЕРСТЕ банке, која је прва подржала покретање Рок кампа за девојчице кроз Суперсте програм. Она је поред младих музичарки похвалила и родитеље који су указали своје поверење и охрабрили девојчице да свирају музику коју желе. Јелена Михаиловић, координаторка програма донација Траг Фондације је такође са бине похвалила девојчице које ће се са новим вештинама, идејама и ентузијазмом вратити у своје локалне заједнице, с обзиром да девојчице које су учествовале на кампу долазе из чак 10 градова. У име Градске општине Врачар која је један од партнера пројекта публици се обратио Михаило Групковић, председник Скупштине Општине, који је изразио задовољство што Општина Врачар подржава овакав догађај који за циљ има разбијање стереотипа и да се нада да ће се успешна сарадња наставити и убудуће. Последња је на бину изашла Селена Симић, бубњарка и вођа менторског тима првог Рок кампа за девојчице у овом делу Европе, која је говорила о великом таленту и мотивацији свих 30 девојчица, које су свакодневно сатима посвећено и страствено вежбале на својим инструментима. Тамара Којић у име организационог тима позвала је све покровитеље и партнере, али и родитеље, медије, музичке професионалце да се активно укључе у припреме следећег издања заједно са ФЕМИX тимом и придруже напорима да други Рок камп за девојчице у региону буде још успешнији, већи и видљивији.
На првом Рок кампу за девојчице у овом делу Европе учествовало је 30 девојчица из различитих делова земље, узраста од 10 до 14 година. Училе су да свирају основе гитаре, бубњева, бас гитаре и клавијатура, неке од њих су своје вештине усавршавале, и са 8 менторки, младих музичарки са алтернативне сцене припремале се за свој први рок концерт. Први Рок кампови за девојчице основани су пре неколико деценија, а данас их има широм света. Наш регион је свој први Рок камп за девојчице добио ове године у организацији програма за афирмацију женског стваралаштва ФЕМИX, а организаторке се надају да ће их ускоро бити у свим суседним земљама, јер се показало да постоји велико интересовање.
Први Рок камп за девојчице подржали су: Sky Music продукција, Траг фондација, програм „Суперсте” ЕРСТЕ банке, Carnex Смазалице и програм „Млади су закон” Министарства омладине и спорта Републике Србије. Партнери кампа су: Градска општина Врачар, Триглав осигурање, Прото, Маргомонд, Дисциплина, Екипа, Анђели, Фрувита и Реконструкција Женски фонд. Медијски спонзори кампа били су Ноизз и Хеј.