A A A

Rok kampa

SJAJNIM KONCERTOM NA OTVORENOM ZAVRŠEN PRVI ROK KAMP ZA DEVOJČICE U OVOM DELU EVROPE

27 avg 2017

Od početka 2017. godine grupa mladih devojaka entuzijastično je pripremala je prvi Rok kamp za devojčice u ovom delu Evrope koji se poslednje sedmice avgusta održao u vračarskom dečijem odmaralištu „Šuplja stena” na Avali.
Avalom su se u nedelju čule melodije čuvenih rok pesama poput „I love rock’n’roll”, „T’N’T” i „Marina”, koje su odsvirale mlade rokerke. Za koncert su se spremale nedelju dana na Rok kampu za devojčice, od 21. do 27. avgusta u dečijem odmaralištu „Šuplja stena”. Devojčice su tokom kampa osnovale 8 bendova, a svaki bend je na koncertu odsvirao jednu pesmu. Publika, među kojom su bili zainteresovani sugrađani i sugrađanke i ponosne porodice učesnica, oduševljeno je slušala i gledala bubnjarke, gitaristkinje, basistkinje i klavijaturistkinje, prateći svaku pesmu aplauzom. Većina devojčica svoj instrument u ponedeljak je prvi put uzela u ruke, a kamp su završile u nedelju glasno svirajući celu pesmu.
Između pesama publici su se obratili Aleksandra Kosanović Strižak, direktorka Sektora marketinga i komunikacija ERSTE banke, koja je prva podržala pokretanje Rok kampa za devojčice kroz Superste program. Ona je pored mladih muzičarki pohvalila i roditelje koji su ukazali svoje poverenje i ohrabrili devojčice da sviraju muziku koju žele. Jelena Mihailović, koordinatorka programa donacija Trag Fondacije je takođe sa bine pohvalila devojčice koje će se sa novim veštinama, idejama i entuzijazmom vratiti u svoje lokalne zajednice, s obzirom da devojčice koje su učestvovale na kampu dolaze iz čak 10 gradova. U ime Gradske opštine Vračar koja je jedan od partnera projekta publici se obratio Mihailo Grupković, predsednik Skupštine Opštine, koji je izrazio zadovoljstvo što Opština Vračar podržava ovakav događaj koji za cilj ima razbijanje stereotipa i da se nada da će se uspešna saradnja nastaviti i ubuduće. Poslednja je na binu izašla Selena Simić, bubnjarka i vođa mentorskog tima prvog Rok kampa za devojčice u ovom delu Evrope, koja je govorila o velikom talentu i motivaciji svih 30 devojčica, koje su svakodnevno satima posvećeno i strastveno vežbale na svojim instrumentima. Tamara Kojić u ime organizacionog tima pozvala je sve pokrovitelje i partnere, ali i roditelje, medije, muzičke profesionalce da se aktivno uključe u pripreme sledećeg izdanja zajedno sa FEMIX timom i pridruže naporima da drugi Rok kamp za devojčice u regionu bude još uspešniji, veći i vidljiviji.
Na prvom Rok kampu za devojčice u ovom delu Evrope učestvovalo je 30 devojčica iz različitih delova zemlje, uzrasta od 10 do 14 godina. Učile su da sviraju osnove gitare, bubnjeva, bas gitare i klavijatura, neke od njih su svoje veštine usavršavale, i sa 8 mentorki, mladih muzičarki sa alternativne scene pripremale se za svoj prvi rok koncert. Prvi Rok kampovi za devojčice osnovani su pre nekoliko decenija, a danas ih ima širom sveta. Naš region je svoj prvi Rok kamp za devojčice dobio ove godine u organizaciji programa za afirmaciju ženskog stvaralaštva FEMIX, a organizatorke se nadaju da će ih uskoro biti u svim susednim zemljama, jer se pokazalo da postoji veliko interesovanje.
Prvi Rok kamp za devojčice podržali su: Sky Music produkcija, Trag fondacija, program „Superste” ERSTE banke, Carnex Smazalice i program „Mladi su zakon” Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije. Partneri kampa su: Gradska opština Vračar, Triglav osiguranje, Proto, Margomond, Disciplina, Ekipa, Anđeli, Fruvita i Rekonstrukcija Ženski fond. Medijski sponzori kampa bili su Noizz i Hej.