A A A

Svetski dan srca

Чувајте своје срце – знање је моћ поручио Недељковић

29 сеп 2016

Председник Градске општине Врачар и бивши председник Удружења кардиолога Србије проф. др Милан А. Недељковић поручио је данас на манифестацији „Знање је моћ – чувај своје срце“ која се одржава поводом Светског дана срца да је превенција и указивање на факторе ризика најбољи начин како би се смањио број оболелих од тих болести.

Недељковић, који је заједно са колегом актуелним председником Удружења, др Бранком Белеслином отворио манифестацију, рекао је и да главна парола обележавања Светског дана срца „Знање је моћ – чувај своје срце“ означава указивање на факторе ризика на које треба обратити пажњу и сходно томе  мењати животне навике како би се ти ризици смањили.

Он је прецизирао да су фактори ризика повећан холестерол, вредности шећера у крви, неактивност, повећан обим струка код жена више од 80 цм.,  а мушкараца више од 94 цм. пушење, неправилна исхрана….

„Све се то може овде данас израчунати и тиме доћи до врло прецизне вредности да ли ће за 10 година нека особа имати оболење које могу узроковати и смрт. Стога људима на 11 овде постављених штандова указујемо како да до тога не дође, а уколико дође како да препознају акутни инфаркт миокарда и реагују, позову хитну помоћ да дођу до ангиосале да би се ставио стент“ навео је Недељковић.

Одговарајући на питања новинара у вези са мрежом центара у којима ће бити прихватани пацијенти Недељковић је прецизирао да у Србији има 13 центара са 19 ангио сала и изнео податак да је лично отворио три ангиосале 2010. у Ваљеву, 2011. у Ужицу и 2014. у Зајечару.

 „Сврха тих центара јесте да када човек добије инфаркт може у року од 90 минута да уђе у салу и да му се стави стент“ подвукао је Недељковић који је истако да је брзо стављање стента са појавом бола најоптималније у првих пола сата до најкасније 120 минута.

Он је изразио задовољство што је успостављен ритам обележавања Светског дана срца  и подвукао да данашњи дан треба да буде посвећен да се бар један човек спаси да не дође до инфартка миокарда и укаже на факторе ризика.

„То што је колега Белеслин урадио заједно са Удружењем представља пример одличне организације, осећа се позитивна енергија, знање…људи могу видети где је проблем и моћи ће да оду кући и понесу савете и извуку поуке и сходно томе прилагоде начин живота“ поручио је др Недељковић.

„Прва мера превенције је едукација становништва и како би знали да је спроведете треба да знате шта да радите, које су циљне вредности  и како да се понашате и промените начин живота како би то довело до смањења кардиоваскуларних болести“ рекао је Белеслин.

Он је додао да се Београд придружио светским метрополама у обележавању Светског дана срца, да иза свега стоји Светска здравстена организација – Светска федерација за срце „која има за циљ да се смање кардиоваскуларне болести за 25 одсто до 2025 године“.

Сазнај свој кардиоваскуларни ризик, вежбај,  смањи ризик од инфаркта срца и можданог удара, поруке су које поводом Светског дана срца грађанима упућује Удружење кардиолога Србије.