A A A

ЈА НЕ ВРЕЂАМ

28 феб 2016

Градска општина Врачар је започела реализацију пилот пројекта „Ја не вређам“ за ученике и ученице трећих разреда врачарских основних школа. Циљ пројекта je превенција насиља и дискриминаторног понашања међу децом. Пројекат се реализује кроз 7 радионица за 25 ученика које се одржавају у сали општине Врачар. Ове недеље учествовали су ученици и ученице из ОШ Светозар Марковић и ОШ Свети Сава.

Председница општине Врачар др Тијана Благојевић поздравила је учеснице и учеснице на почетку пројекта.  „Радионице су, поред тога што ћете на њима научити  нешто ново, прилика  да се боље  упознате, тимски радите, дружите, учврстите или склопите нова пријатељства. Другарство је јако важно у животу и  треба међусобно да се поштујете и  не вређате. Пријатељства које стичемо у основној школи су пријатељства за цео живот, али треба да се уложи велики  труд и да се негују,  да би се  и сачувала“, рекла је председница општине др Тијана Благојевић.

„Радионице су осмишиљене тако да се кроз уметничко изражавање на задате теме, читање прича, гледање примерених едукативних филмова и представа, слушање предавања и искустава афирмисаних људи и дискусију, допринесе прихватању различитости, изражавању осећања и емпатије,  развијању толеранције и поштовања мишљења и осећања других“. рекла је координаторка пројекта Ирена Лакобрија Делић.

На првој радионици деца су се упознала са знаменитостима Скандинавије које је представила Милица Николић, председница Скандинавског кутка који је подржао пилот пројекат, а затим су деца са учитељицом Јеленом Пантић разговарала о толераницији, цртала лого радионице и писала поруке, а на крају су деца гласањем изабрала најлепши лого који ће бити штампан на мајицама.

Покретањем пилот пројекта „Ја не вређам“ градска општина Врачар је показала иницијативу за укључивање  у решавање проблема насилног  и дискриминаторног понашања међу децом и за  спровођење активности у прeвенцији настанка узрока вршњачког насиља кроз додатну едукацију деце нижих разреда основних школа. Један од приоритета општине је улагање у образовање, а  додатно неформално образовање деце  је  неопходно и веома важно. Интерактивна предавања дају јако добре резултате, а сигурно је да ће знања и вештине које ће стећи у радионицама допринети смањењу дискриминаторног и насилног понашања у будућем периоду. Превенција је важнија од лечења последица, те узроке настанка насиља међу децом треба на време препознати и отклонити.

Радионице ће се одржавати у сали градске општине Врачар недељом од 10 до 12 часова (укупно седам радионица).

Пројекат су подржали Пекара Тома, Библиотека града Београда, банка Сосијете Женерал, СРОЦ Врачар и Музеј Никола Тесла.