A A A

My image My image My image
Zaposljavanje mladih u zelenoj ekonomiji

Zapošljavanje mladih u zelenoj ekonomiji

12 feb 2018

U ponedeljak, 12. februara, u Gradskoj opštini Vračar, Njegoševa 77, sa početkom u 18 časova,održaće se konferencija „Zapošljavanje mladih u zelenoj ekonomiji“.
Na konferenciji će govoriti: Branislav Blažić, državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine: Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine, Siniša Mitrović, predstavnik Privredne komore Srbije, Saša Mihailović, predstavnik Zelene privredne komore, i Dragomir Petronijević, član Veća grada Beograda.

Zapošljavanje mladih u zelenoj ekonomiji je tema današnjice o kojoj se u javnosti poslednjih godina sve više govori. Osnivanje Ministarstva za zaštitu životne sredine, kao i dugogodišnji intenzivan rad Agencije za zaštitu životne sredine, govori o tome da je Republika Srbija spremna da implementira svetske projekte, kao i da dnevno intenzivno radi na poboljšanju i razvoju svojih kapaciteta, koji će postati primat kad se radi o poboljšanju kvaliteta života građana. Govornici će na konferenciji, imati prilike da mladima približe rezultate dosadašnjeg rada eksperata, planove i projekte, na kojima tek treba raditi. Glavna tema konferencije je zelena ekonomija, odnosno projekti iz oblasti zaštite životne sredine, kao i razvojne šanse za Republiku Srbiju u ovoj oblasti. Pažnja ove tribine biće usredsređena na tri ključna sektora za tranziciju ka zelenoj ekonomiji: obnovljivi izvori energije, energetska efikasnost i održiva organska proizvodnja.

Implementacija „zelenih“ projekata je idealan način da se u budućnosti privuku strani investitori, koji bi pomogli da se značajno poveća broj radnih mesta, posebno među mladima. Ukoliko želimo da mladi postanu nosioci promena ka Zelenoj ekonomiji i na lokalnom nivou, postoji potreba za otvaranjem radnih mesta iz ove oblasti, kao i da se mladima omogući prostor gde bi mogli da izlažu i realizuju svoje ideje. O mogućnostima i potencijalima uključenja škola, opština kao i javnih i privatnih preduzeća u „zelene“ projekte, značaju zelene ekonomije, kao važnog dela razvoja nacionalne, tako i lokalne ekonomije, govoriće eksperti i predstavnici državne uprave, specijalizovani za ovu važnu temu.

Ovo je još jedan pozitivan primer kako je lokalna samouprava prepoznala značaj ove važne teme. Zato je Gradska opština Vračar, koja nastoji da svojim građanima, pruži mnogobrojne mogućnosti i edukacije o važnim temama, inicijator i jedan od organzatora ove značajne konferencije, koja će podstaći mnoge da kreativno razmišljaju o budućnosti, stvarajući mogućnost da baš u „zelenoj ekonomiji“ pronađu mogućnosti za rad i zapošljavanje.

Zaposljavanje mladih u zelenoj ekonomiji