A A A

My image My image My image
Projekat Roditelji oprez

Završni izveštaj Projekta „Roditelji oprez“

14 jun 2019

U sali Gradske opštine Vračar  održana je tribina povodom završetka projekta „Roditelji oprez“.

Izveštaj su  podneli  koordinatori projekta, Lambe Đorelijevski, dugogodišnji inspektor i bivši šef Odeljenja za suzbijanje narkomanije u MUP Srbije i Dragi Lukić, član Veća Gradske opštine Vračar zadužen za obrazovanje.

U ime domaćina prisutnima se obratila zamenica predsednika Gradske opštine Vračar, Radmila Sarić:  „Opštinski savet roditelja GO Vračar pokrenuo je inicijativu da se realizuje projekat koji se odnosi na zaštitu, prevenciju i oprez roditelja u odnosu na psihoaktivne supstance. Projekat je otpočeo sa namerom da roditeljima približimo načine prepoznavanja  i da ih upozorimo na ono u šta nijedan roditelj ne može da poveruje, da se svima nama može desiti da nam dete ‘skrene’ na neku drugu stranu, a da mi to čak ni ne primetimo. Istraživanja pokazuju, da se korišćenje i zloupotreba psihoaktivnih supstanci pojavljuje i širi već u osnovnoj školi.  Večeras smo ovde da saberemo ono što smo saznali, što smo u međusobnim razgovorima istakli kao problem, ono što nam može biti putokaz kako dalje da idemo u prevenciji,  sprečavanju i zaustavljanju ove pošasti koja preti sve više. Mi u opštini Vračar smatramo da je ovo veoma značajan projekat i imamo nameru da se ovim pitanjem bavimo i ubuduće, ostvarajući saradnju roditelja, učenika i stručnih institucija koje se bave ovim pitanjima.  Želimo da pokrenemo koordinisanu aktivnost, a ne pojedinačne pokušaje u pristupu ovom problemu.  Cilj nam je da se ozbiljno, stručno i na svim nivoima bavimo ovim  pitanjem sa nadom da ćemo uspeti da nešto učinimo za našu decu“, rekla  je Radmila Sarić. Završnoj tribini je prisustvovao i predsednik Skupštine GO Vračar, Mihailo Grupković kao i predstavnici Policijske stanice Vračar.

Dragi Lukić je istakao da  je opštinska vlast odgovorna i kao takva ima za cilj jačanje  i brigu o učenicima i roditeljima.  U okviru projekta održana su  25 predavanja u šest vračarskih škola, a u  planu  je da se od jeseni  realizuje  još  projekata iz ove oblasti.

 „U kontekstu ovih predavanja roditelji su prvi put imali susret sa ovakvom vrstom edukacije i to je ono što ih čeka u odrastanju njihove dece.  Zanimljiva činjenica je da roditelji zaista nedovoljno znaju o narkomaniji, bolestima zavisnosti koje su zaista prisutne.  Pokušali smo da pripremimo roditelje za sve loše situacije. Tendencija je da su sve mlađi korisnici psihoaktivnih supstanci, tu mislim i na duvan, na alkohol i na droge. Takođe, nismo izdvojeni od sveta po ovom pitanju, jer je sve veća ekspanzija sintetičkih droga, takozvanih klupskih droga kojih ima sve više i do kojih mladi mogu jako lako da dođu“, zaključio je  Lambe Đerolijevski.

Cilj projekta je bio edukacija roditelja o problematici zloupotrebe droga,  pravovremeno prepoznavanje problema, osnaživanje porodice da se zdravim mehanizmima nosi sa problemom psihoaktivnih supstanci, upućivanje mladih na zdrav put, osnaživanje roditelja u borbi protiv zloupotrebe psihoaktivnih supstanci, slanje poruke roditeljima da nisu sami u tom problemu, pokretanje šire društvene akcije i proširenje svesti građana. Projekat je sproveden u periodu od januara do kraja marta meseca  ove godine  u svim vračarskim osnovnim školama. Održano je 25 predavanja u trajanju od po 120 minuta. Predavanja su bila namenjena  roditeljima učenika od petog do osmog razreda i učestvovalo je   1300 roditelja.