A A A

HUMANITARNA IZLOŽBA SLIKA OSOBA SA INVALIDITETOM „SVUDA JE LJUBAV“

HUMANITARNA IZLOŽBA SLIKA OSOBA SA INVALIDITETOM „SVUDA JE LJUBAV“

8 okt 2021

Povodom obeležavanja Svetskog dana osoba sa cerebralnom paralizom u galeriji Gradske opštine Vračar otvorena je izložba „Svuda je ljubav“, na kojoj su predstavljeni radovi osoba obolelih od cerebralne paralize. Slike su nastale kao deo radionice realizovane u Specijalnoj bolnici za cerebralnu paralizu i razvojnu neurologiju, a umetnici su sa svojim mentorom Bojanom Savićem, akademskim slikarom, vredno radili gotovo godinu dana kako bi pripremili izložene radove

Izložbu su otvorili član Veća Gradske opštine Vračar Dragi Lukić i sekretar Crvenog krsta „Vračar“ Nikola Prica, u prisustvu člana Veća Opštine Darka Milenkovića i pomoćnika predsednika Opštine Koste Malovića. Na postavci je predstavljeno preko tridesetpet radova raznorodnih tehnika i tematika, snažnog kolorita osam autora, koji su umetnošću pokazali motivisanost i oslobođenu emotivnost. Njihovo uživanje u stvaralaštvu pretočeno je u prikaze pejsaža, mrtvih priroda, ikona i slika sa animalnim motivima.

Beogradski slikar Bojan Savić, koji je vodio radionicu istakao je da se nada da je mladim autorima preneo ljubav prema slikarstvu i umetnosti, kao što su oni njemu preneli ljubav prema životu, i istovremeno izrazio zahvalnost svima koji su podržali realizaciju slikarske radionice i ove izložbe.

Na ovaj način želimo da obeležimo Svetski dan osoba sa cerebralnom paralizom i još jednom pokažemo da su osobe sa invaliditetom ravnopravni članovi naše zajednice i da mogu da daju nemerljiv doprinos u oblasti umetnosti i kulture, ali i u drugim društvenim delatnostima.