A A A

Inkluzija roma

Kонференцијa „Инклузија Рома – изазови и шансе на локалном нивоу“

27 окт 2016

Координатор канцеларије за националне мањине, Марко Зечевић, као представник Градске општине Врачар присуствовао je конференцији у Смедереву, “Инклузија Рома – изазови и шансе на локалном нивоу“ у оквиру пројекта „Овде смо заједно – Европска подршка за инклузију Рома“.

Скуп је отворила Сузана Пауновић, директорка Канцеларије за људска и мањинска права. Присутнима су се обратили и Оскар Бенедикт, заменик шефа Делегације Европске уније у Србији, Њ.Е. амбасадор Андреа Орицио, шеф Мисије ОЕБС-а у Србији, Јованка Атанацковић, помоћник министра у Министарству за грађевинарство, саобраћај и инфраструктуру и Витомир Михајловић, председник Националног савета ромске националне мањине.

Циљ скупа је размена добрих пракси у раду мобилних тимова на локалном нивоу. За сада је 20 општина у Србији оформило овакве тимове. Представници тих тимова одржали су презентације о свом раду, истичући своје успехе, али и изазове са којима су се суочавали на терену. Одржана је презентација израде урбанистичких планова и размена искустава у решавању стамбених питања. Такође, одржана је демонстрација Базе података за праћење мера о инклузији Рома, коју одржава Републички завод за статистику.

Европска подршка за инклузију Рома је пројекат вредан 4,8 милиона евра, који финансира Европска унија и спроводи Мисија ОЕБС-а у Србији. Пројекат обезбеђује подршку институцијама Републике Србије у побољшању положаја Рома у следећим областима: приступ основним правима, грађанском учешћу, тржишту рада, образовању, здравству, социјалној заштити, адекватном становању и креирању послова. Најважнији партнери пројекта су Канцеларија за људска и мањинска права, Министарство здравља, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Стална конференција градова и општина, НВО Praxis, Фонд за образовање Рома, Канцеларија за европске интеграције Владе Републике Србије и Тим за социјалну инклузију и смањење сиромаштва.