A A A

Inkluzija roma

Konferencija „Inkluzija Roma – izazovi i šanse na lokalnom nivou“

27 okt 2016

Koordinator kancelarije za nacionalne manjine, Marko Zečević, kao predstavnik Gradske opštine Vračar prisustvovao je konferenciji u Smederevu, “Inkluzija Roma – izazovi i šanse na lokalnom nivou“ u okviru projekta „Ovde smo zajedno – Evropska podrška za inkluziju Roma“.

Skup je otvorila Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava. Prisutnima su se obratili i Oskar Benedikt, zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji, NJ.E. ambasador Andrea Oricio, šef Misije OEBS-a u Srbiji, Jovanka Atanacković, pomoćnik ministra u Ministarstvu za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu i Vitomir Mihajlović, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine.

Cilj skupa je razmena dobrih praksi u radu mobilnih timova na lokalnom nivou. Za sada je 20 opština u Srbiji oformilo ovakve timove. Predstavnici tih timova održali su prezentacije o svom radu, ističući svoje uspehe, ali i izazove sa kojima su se suočavali na terenu. Održana je prezentacija izrade urbanističkih planova i razmena iskustava u rešavanju stambenih pitanja. Takođe, održana je demonstracija Baze podataka za praćenje mera o inkluziji Roma, koju održava Republički zavod za statistiku.

Evropska podrška za inkluziju Roma je projekat vredan 4,8 miliona evra, koji finansira Evropska unija i sprovodi Misija OEBS-a u Srbiji. Projekat obezbeđuje podršku institucijama Republike Srbije u poboljšanju položaja Roma u sledećim oblastima: pristup osnovnim pravima, građanskom učešću, tržištu rada, obrazovanju, zdravstvu, socijalnoj zaštiti, adekvatnom stanovanju i kreiranju poslova. Najvažniji partneri projekta su Kancelarija za ljudska i manjinska prava, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Stalna konferencija gradova i opština, NVO Praxis, Fond za obrazovanje Roma, Kancelarija za evropske integracije Vlade Republike Srbije i Tim za socijalnu inkluziju i smanjenje siromaštva.