A A A

Učvršćivanje kulturnih veza

УЧВРШЋИВАЊЕ КУЛТУРНИХ ВЕЗА

21 Jul 2018

У свечаној сали општине Врачар одржана је културна манифестација под називом „БЕОГРАД  –  ГРАД ЗА СВЕ“ , коју је организовала  Градска oпштина Врачар  у сарадњи са Амбасадом Државе Палестине и Арапским центром за међународну сарадњу под покровитељством  Секретаријата за културу града Београда.  Циљ овог пројекта је очување традиције и учвршивање културних веза између Србије и арапских земаља.
Посетиоци су имали прилику да се упознају са ручно рађеним производима из арапских земаља и  различитих делова Србије, дегустирају традиоцналне специјалитете арапске кухиње  и војвођанске деликатесе.

За овај пројекат, млади песник Слободан Боба  Петровић написao  je песму под истоименим називом „Београд – град за све“.  Урамљени стихови, поклон младог песника организаторима, красиће просторије Градске општине Врачар, Секретаријата за културу града Београда, Амбасадe Државе Палестине и Арапског центра за међународну сарадњу.

Организатори су припремили богат културно уметнички програм: игре из Шумадије и Војводине су  представили извођачи  АД  Нови  Београд,  старе српске песме у извођењу  Ирене Радуловић уз пратњу Виолете Јокић на фрули, казивањe арапке поезије Алексе Жакуле.
Невена Богичевић из школе оријенталног плеса Паесо де фуего је плесала традицонални арапски плес, а публика је уживала и у класичним звуцима оријента на инструменту ОУД у извођењу Ненада Вјестића – Кхан. Приказани су кратки филмови о природним лепотама Србије и Државе Палестине.
По завршетку програма  додељене су захвалнице организаторима, учесницима  и излагачима.
Поред суграђана, овом догађају су присуствовали преставници дипломатког кора арапских земаља  Палестине, Кувајта, Катара, Египта, Ирака, Алжира као и Анголе.