A A A

Koncert „Nacije“ - Ansambl Beogradski Barok

КОНЦЕРТ „НАЦИЈЕ“ – АНСАМБЛ БЕОГРАДСКИ БАРОК

27 сеп 2019

У оквиру овогодишње манифестације Дани европске баштине 2019. на Врачару, синоћ је у галеријском простору Градске општине Врачар, Ансамбл Београдски барок одржао концерт под називом „ Нације“. Наступили су: Каролина Батер – блок и траверсо флаута, Катарина Алексић и Катарина Поповић – барокна виолина, Растко Поповић – барокна виола, Срђан Станић – барокна виола да гамба и Јована Топалов – чембало.

На репертоару су била дела представника музичких нација раног барока: Метју Лока и Хенри Персела ( Енглеска), Марен Мареа ( Француска), Јохана Розенмилера ( Немачка), Јохана Хајнриха Шмелцера (Аустрија) и Бијађа Маринија ( Италија).

Заменица председника Градске општине Врачар Радмила Сарић обратила се посетиоцима концерта истакавши, да је Општина као и сваке године, припремила богат програм у оквиру Дана европске баштине, овога пута на тему „Уметност и забава“.

„ Две недеље, у оквиру музичкиог програма манифестације, грађани су могли прво уживати у музици оснивача и првог уметничког руководиоца Народног оркестра Радио Београда – Властимира Павловића Царевца слушајући народне, староградске и руске песме у извођењу врсних уметника уз Народни оркестар РТС. КУД Градимир, негујући изворне игре и песмеm, подсетио нас је како треба чувати и вредновати културну баштину и тако доприносити очувању традиције и културе. Вечерас имамо прилику да слушамо музику раног барока која је настала у различитим европским државама 17. и 18. века. Надам се да ћете уживати у музичком путовању које смо вам приредили “, рекла је Сарић.

Ансамбл Београдски барок (Belgrade Baroque) основан је 2003. године на иницијативу виолинисте Предрага Нововића који је живео и радио у Шведској и групе студената који су активно учествовали у раду Нововићеве барокне радионице у београдској музичкој школи Јосип Славенски и на Факултету музичке уметности у Београду. Београдски барок чине музичари који се баве историјски информисаном интерпретацијом музике 17. и 18. века свирајући на аутентичним инструментима из тог периода и један је од првих ансамбала те врсте у Србији. Ансамбл је радио са многим реномираним музичарима из области ране музике са којима је и успешно наступао на концертима у земљи и иностранству.