A A A

Diplomatska borba danas, vek nakon Pupinove ere

ДИПЛОМАТСКА БОРБА ДАНАС, ВЕК НАКОН ПУПИНОВЕ ЕРЕ

17 окт 2019

Поводом обележавања годишњице рођења Михајла Пупина и стогодишњице од завршетка Париске конференције у сали Градске општине Врачар одржана је трибина „Дипломатска борба данас, век након Пупинове ере”. Тема је била пријатељство Михајла Пупина и Вудроа Вилсона, њихов утицај на дешавања у вези са одлукама донетим на Париској конференцији, дипломатска борба српских представника за што бољу позицију након Првог светског рата и како борба са великим силама изгледа читав век касније.

Манифестацију је организовало Удружење „Михајло Пупин“ и Друштво лобиста Србије, под покровитељством ГО Врачар.

Отварајући скуп председник Градске општине Врачар  проф. др Милан А. Недељковић у уводном делу направио је осврт на историјат развоја Удружења кардиолога Србије и Удружења кардиолога Републике Српске, и како се кроз развој њихових односа са Америком, могу у микросфери приказати данашњи односи у тој области између Америке и Републике Србије и Републике Српске.

„Поред тога што сам председник Општине Врачар, истовремено сам редовни професор на Медицинском факултету и интервентни кардиолог. Медицинска политика је увек присутна, као што и сви овде присутни воде једну исправну политику. Ми нисмо желели да се одрекнемо наших колега из Републике Српске, већ смо направили један огранак заједно са њима при америчком Удружењу. То је један мали допринос који се постигао једним високо стручним радом, једним великим утицајем који имају кардиолози Србије и Републике Српске, а који ниједна друга земља у окружењу нема, изузев Грчке. То је допринос који смо дали идеји коју је зачео Михајло Пупин пре више од 100 година и ја мислим да би он био поносан на наш рад“, закључио је председник Недељковић говорећи о историјском моменту и великом утицају које је Удружење кардиолога Србије остварило за своје колеге са друге стране Дрине.

„Михајло Пупин је остао пример великог патриоте, који је без обзира на живот у далеком свету и на различите научне и стручне успехе које је током деценија постигао, увек носио у срцу дубоко сећање на свој завичај и велику љубав за свој народ“ истакао је министар спољних послова Ивица Дачић. „Пупин је лично познавао америчког председника Вилсона, као и водеће чланове његове делегације. Никада не треба заборавити да је у неким од кључних питања о којима се преговарало Пупинова интервенција код Американаца и код председника Вилсона лично знатно помогла делегацији Краљевине СХС“.

На трибини су, поред председника Градске општине Врачар проф. др Милана А. Недељковића и министра иностраних послова Републике Србије Ивице Дачића, учествовали: председник Удружења „Михајло Пупин“ Мирко Нешић, потпредседник Скупштине Републике Србије Владимир Маринковић, Александра Нинковић Ташић и председник Друштва лобиста Србије Ненад Вуковић.