A A A

Vikend ulične umetnosti

ОДРЖАН ПРВИ ВИКЕНД УЛИЧНЕ УМЕТНОСТИ НА ВРАЧАРУ

6 окт 2019

У оквиру Недеље културе на Врачару која се реализује у октобру, ове године се први пут одржао и Викенд уличне уметности у галерији Божидарца од 4. до 6. октобра.

Недеља културе на Врачару промовише савремену уметност и скреће пажњу на значај културе и уметности за развој локалне заједнице.

Ове године се у оквиру Недеље културе одржао и први Викенд уличне уметности, како би се овај специфичан вид уметности сачувао и популаризовао, јер представља незаобилазни део урбаног окружења.

У оквиру викенда уличне уметности:

• У галерији Божидарца су изложене фотографије улица и фасада Врачара одабране на Инстаграм фото конкурсу, изложба ће трајати до 14. октобра
• Познати београдски уметник ЈУНК је осликао мурал на згради Божидарца, и веселим симболима представио жељу за знањем и напредовањем.
• Историчар уметности Срђан Тунић из организације ,,Street Art Walks Belgrade” је одржао два предавања на отвореном о уличној уметности на Врачару. На предавањима су присутни могли да открију богатсво уметности на улицама, али и да сазнају, између осталог, разлике између различитих појава (графити, стреет арт мурали), њихове локалне и глобалне историје, различитих техника и уметника који могу да се виде на Врачару.
• Фотограф Александар Ђорђевић, аутор књиге „Street Art Belgrade”“ је одржао радионицу за фотографисање уличне уметности током које је представио основе фотографије, специфичности везане за фотографисање уличне уметности и технике обраде фотографија.

На представљању изложбе и мурала гостима су се обратили председник Скупштине општине Врачар Михаило Групковић, директор центра за образовање и културу ,,Божидарац 1947“ Владимир Кљајић и Александар Ђорђевић испред Удружења грађана „Круна“.

Викенд уличне уметности је организовало Удружење грађана ,,Круна“ у сарадњи са Општином Врачар и Центром за образовање и културу „Божидарац 1947“. Пројекат се суфинансира из буџета Градске општине Врачар.