A A A

Međunarodni dan starijih osoba

КУЛТУРНО- УМЕТНИЧКИ И ОБРАЗОВНИ ПРОГРАМ ЗА ВРАЧАРСКЕ СЕНИОРЕ

2 окт 2019

Поводом Међународног дана старијих особа, Градска општина Врачар организовала је и ове године богат и разноврстан програм за старије суграђане у управној згради Општине. Међународни дан старијих особа се у свету и код нас обележава 1. октобра са циљем да се нагласи, колико је важно прилагодити окружење у коме живимо потребама и способностима становника трећег доба.

Председник Градске општине Врачар, проф. др Милан А. Недељковић присуствовао је свечаном обележавању Дана старијих особа. „Окупили смо се да вам честититамо празник. Не можемо занемарити ваш допринос који сте дали и драгоцени потенцијал огромног искуства и знања. Као одговорна локална власт која брине о најстаријим суграђанима, припремили смо вам интересантан програм и коктел. Желимо да вам буде пријатно, да се дружите и забавите. Данас сам обишао клуб за пензионере у Проте Матеје 36, један од највећих клубова за сениоре у којем се свакодневно окупља око 400 пензионера, где организују своје активности и дружења. На нашој општини налазе се још два клуба за сениоре, у Симе Игуманова и Грчића Миленка. Општина Врачар организује низ активности за старије суграђане и труди се да им пружи подршку тако што им је увек на услузи. За вас је највише задужен мој помоћник, Марко Никић, који се ангажује за креирање свих програма социјалне инклузије сениора“, рекао је Недељковић.

У сарадњи са Домом здравља Врачар, ЦОК Божидарац 1947 и Центром за одрживи развој и безбедност саобраћаја, руководство Општине омогућило je старијим суграђанима да се данас консултују са лекарима о здравственом стању, измере притисак и ниво шећера у крви, да добију информације о курсевима страних језика и рада на рачунару, сликарским радионицама, излетима које Општина организује за најстарије суграђане, бесплатним филмским пројекцијама у згради Општине и пројектом „Врачарски мајстор“ којим се бесплатно обезбеђује услуга мајстора за поправке по стану. Након тога, за сениоре је припремљен квиз знања са питањима која се односе на историју Врачара и Београда . Следиле су и награде, карте за позоришне представе, кишобрани, платнене торбе, шоље за чај, шаховска гарнитура. Сениори су уживали у караокама, наступу Плесног студија Врачар и пројекцији филма „Белгијски краљ“.