A A A

Javni radovi

Почињу јавни радови намењени унапређењу положаја особа са инвалидитетом

27 апр 2017

Начелница Управе Градске општине Врачар Гордана Баста  потписала је уговоре са шест извршилаца јавних радова чије спровођење је одобрила Национална служба за запошљавање и том приликом поручила да су ови јавни радови које општина Врачар спроводи значајни за локалну заједницу, пре свега за особе за инвалидитетом, чији положај треба стално унапређивати и побољшавати. „Ви ћете својим ангажовањем дати допринос успостављању равноправности особа са инвалидитетом, a искуство које стекнете на овим радовима ће бити драгоцено, јер радимо за добробит наше локалне заједнице и осетљиве друштвене групе“, рекла је начелница Управе.
Радмила Сарић, заменица председника Градске општине Врачар се захвалила извршиоцима што су прихвaтили да учествују у јавним радовима. „На недавно одржаном састанку са представницима особа са инвалидитетом  чули смо различите проблеме које особе са инвалидитетом имају и са којим препрекама се оне сусрећу у свакодневном животу. Ови јавни радови ће остварити један друшвени интерес- доступност информацијама и услугама и приступачност окружења, а ви ћете вашим посвећеним радом и трудом дати томе  значајан допринос“, рекла је заменица председника.
Градска општина Врачар почиње спровођење јавних радова 3. маја 2017. године и они ће  трајати  четири месеца. Извршиоци јавних радова су лица која припадају  категорији теже запошљивих, као и особе са инвалидитетом.
Јавни рад „Без баријера-уклањањем физичких баријера до веће приступачности“   је усмерен на повећање инфраструктурне приступачности локалног окружења. Циљ овог јавног рада је повећан ниво приступачности окружења  за све грађане и грађанке Врачара уклањањем баријера и применом стандарда приступачности.
Једна од главних активности је израда мапе неприступачности-што подразумева означавање локација где је потребно оборити ивичњаке тротоара, поставити звучну сигнализацију на семафорима, где је потребно поставити рампе на јавним објектима и друго.
 Други јавни рад „Доступне иформације за све“ чији је циљ пружање информација особама са инвалидитетом односно стварање услова за приступачност информација особама са инвалидитетом. Јавни рад обухвата пружање информација особама са инвалидитетом на шалтеру , пружање бесплатне услуге превођења на српски знаковни језик као и увођење приступачних формата информација презентованих на званичном сајту градске општине Врачар, односно увођење стандарда за веб приступачност-говорне вести стављање титлова на видео материјале.
Координаторке јавних радова су Ирена Лакобрија Делић и Невена Јокић које ће пружити додатне информације о новим услугама путем телефона 3081-505 и 3081-536.