A A A

Otvoreno prihvatiliste

ПРИХВАТИЛИШТЕ ЗА ОСОБЕ БЕЗ КРОВА НАД ГЛАВОМ

27 феб 2018

Председник Градске општине Врачар, проф. др Милан Недељковић, Биљана Ракић, чланица Већа, Марко Никић, помоћник председника и др Угљеша Мрдић, председник одборничке групе у Скупштини општине Врачар Александар Вучић- Србија побеђује, дочекали су Горана Весића, градског менаџера у просторијама бивше месне заједнице у Сазоновој 119.
Разлог сусрета је пренамена простора бивше врачарске месне заједнице у привремено Дневно прихватилиште за особе које живе без крова над главом за време леденог таласа.
Председник општине проф. др Милан Недељковић нагласио је да је иницијатива за ово привремено Прихватилиште потекла од градског менаџера и Секретарија за социјалну заштиту.

„Општина Врачар је брзо реаговала и обезбедила простор од 60 квадратних метара у Сазоновој 119. Опремили смо кухињу, спремни смо да прихватимо људе који буду долазили, а волонтери Црвеног крста Врачар им могу пружити велику помоћ“, – рекао је председник општине Врачар, проф. др Милан Недељковић.
Градски менаџер, Горан Весић се захвалио општини Врачар и Црвеном крсту Врачар што су прихватили његову иницијативу да се обезбеди додатни простор за лица која немају кров над главом за време леденог таласа. Весић је подсетио да у Београду постоји Прихватилиште за одрасла и стара лица у Kумодрашкој улици, чији је капацитет 104 кревета, а у којем тренутно борави 135 особа.
„Од викенда и почетка хладнијег времена, 16 лица се јавило у градско Прихватилиште, а само ноћас још 10, јер нису могли да издрже напољу на хладноћи. Будући да капацитет Прихватилишта није довољан, покренуо сам иницијативу да овде у Сазоновој 119, у просторијама бивше месне заједнице, направимо Дневно привремено прихватилиште за лица без крова над главом. Овде могу да проведу неко време, да се огреју, добију топлу храну и чисту одећу. Хуманост једног друштва огледа се у томе како се опходи према најугроженијим категоријама становништва. Желимо да покажемо да смо одговорно друштво које води рачуна о сваком појединцу, јер су људи који користе овакве установе често не својом кривицом доспели у тежак положај. Сваком човеку морамо дати шансу како бисмо показали да као друштво водимо рачуна о свима“, закључио је Весић. Градски менаџер је открио да постоји идеја да се у наредним годинама на свим општинама формира по једно овакво место, где ће људи који немају дом моћи да задовоље своје основне потребе.

Секретар Црвеног крста Врачар , Никола Прица подсетио је на основну мисију Црвеног крста – олакшавање људске патње. Зато су подржали иницијативу градског менаџера и помогли формирање Дневног прихватилишта које ће радити од 09:00 до 18:00 часова и понудити топли кутак, одећу и храну особама дома. Црвени крст је направио јако добар Информатор за људе који живе без крова над главом са свим подацима о правној , социјалној, здравственој помоћи,а дресама где могу добити одећу и обућу, где обавити хигијену, и где се налазе саветовалишта и центри за помоћ.