A A A

Seminar Zene u politici

Жене у политици – родно равноправне или не

26 феб 2018

Градска општина Врачар првог дана семинара „Жене у политици – родно равноправне или не“, угостила је студенте друштвено-хуманистичких наука, успешне жене из законодавне и извршне власти, као и представнике независних институција и невладиног сектора. Госте је поздравио проф. др Милан Недељковић, председник Градске општине Врачар и пожелео срећан рад речима „ Разговор о равноправности је веома значајан за наше друштво и почаствован сам што се овакав семинар одржава баш у општини Врачар“. Семинару су присуствовали и чланови Већа општине , као и др Угљеша Мрдић, председник одборничке групе у Скупштини општине Врачар Александар Вучић- Србија побеђује.
Учесник на семинару била је и проф. др Зорана Михајловић, потпредседница Владе Србије, министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и председница Координационог тела за родну равноправност, која је изјавила:
„ Ова тема треба да буде стално актуелна, а ми се трудимо да то и остваримо. Као држава смо учинили важне кораке и направили смо базу, а Србија је сада спремна за доношење Закона о равноправности. Потребно не само да мењамо законе и доносимо стратегије, већ и да се изборимо са бројним стереотипима у свакодневном животу, и то је заједнички задатак свих нас, жена и мушкараца. Проценат учешћа жена у политичком животу у Србији, у нашем Парламенту и управним одборима, статистички је већи него у политичком животу земаља Европске уније. Имамо 34,4 одсто жена у парламенту у односу на европски просек од 25,6 одсто, а међу амбасадорима 16 одсто, у односу на европски просек од 13 одсто. Међутим, на локалу није таква ситуација и на томе треба радити.“

Присутнима се обратила и Наталија Ристић, председница Управног одбора Центра за едукацију и друштвену еманципацију младих, као и проф. др Дарко Надић, продекан за развој Факултета политичких наука. Предавања и дискусије имају за циљ да приближе питања родне равноправности у друштвеном и политичком животу Србије. Овај семинар у трајању од два дана организовао је Центар за едукацију и друштвену еманципацију младих, уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Факултета политичких наука.