A A A

My image My image My image
Obeležje arhitekti Milanu Zlokoviću

АРХИТЕКТА МИЛАН ЗЛОКОВИЋ ДОБИО ОБЕЛЕЖЈЕ НА ВРАЧАРУ

11 апр 2018

Градски  менаџер, Горан Весић и председник Градске општине  Врачар, проф. др Милан Недељковић открили су  спомен-плочу Милану Злоковићу,  некадашњем архитекти и професору Архитектонског факултета у Београду на  породичној кући у Улици Интернационалних бригада број 76  на Врачару. Свечаности су присуствовали чланови породице  Злоковић, Милица Мојовић – ћерка и Ђорђе Мојовић- унук, др Угљеша Мрдић, председник одборничке групе  у СО Врачар „ Александар Вучић – Србија побеђује“ , чланови  Друштва за улепшавање Врачара и представници Музеја града Београда.
 „ Сећајући се великих људи  као што је био архитекта Злоковић, показујемо  поштовање према нашој прошлости. Историја сећања је веома важна. На овај начин показујемо да смо друштво које зна да се макар постхумно одужи знаменитим људима ако то није учињено за њиховог живота.  Постављају  се нови стандарди,  Београд  је град који се сећа својих знаменитих људи и своје историје, ко не учи из своје историје, суочава се са истим грешкама  у будућности“, указао је Весић.
Проф.  др  Недељковић   се захвалио Друштву за улепшавање Врачара , породици Злоковић и граду Београду  за још једно знаменито обележје којим је Врачар богатији. „Ми на Врачару негујемо традицију и трудићемо се и убудуће да будемо достојни  знаменитих личности које су живеле и радиле на Врачару“, рекао је Недељковић.
Милан Злоковић (1898. —1965.) завршио је архитектуру у Београду, а затим је студирао у Паризу. Био је један од оснивача групе архитеката модерног експресионизма –  Група архитеката модерног правца  ГАМП, која је постојала до 1934. године. Од 1950. године је професор на Архитектонском факултету у Београду. Пројектовао  је школске и  болничке зграде, хотеле у Матарушкој Бањи, Призрену и Београду. Породичну кућу је за своје потребе и по сопственом пројекту саградио 1927. године  и представља непокретно културно добро као споменик културе. У кући се чува богата заоставштина Милана Злоковића.