A A A

My image My image My image
Evropa priča

„ЕВРОПА ПРИЧА“ ИСПРЕД НАРОДНЕ БИБЛИОТЕКЕ СРБИЈЕ НА ОТВАРАЊУ НЕДЕЉЕ ЕВРОПЕ НА ВРАЧАРУ

12 мај 2018

Градска општина Врачар и Удружење грађана Либеро, у партнерству са партнерима и представницима локалних самоуправа из Скопља, Љубљане, Брчко дистрикта, као и међународном организацијом из Брисела, организовали су данас манифестацију „Европа прича“ жива библиотека на платоу испред Народне библиотеке Србије у склопу пројекта Европа прича, подржаног од стране програма Европске уније ”Европа за грађане и грађанке”.
Преко 300 младих из Македоније, Босне и Херцеговине, Словеније, Белгије и Србије који су учествовали на пројекту, као и бројни заинтересовани грађани имали су прилику да бесплатно изнајме „књигу“ о теми која их интересује у вези Европске уније и да кроз разговор са њом разбију своје предрасуде и информишу се о начину функционисања институција Европске уније. Чињеница да у јавном мњењу Србије већ дуги низ година постоји низ предрасуда, стереотипа и заблуда о начину на који Европска унија функционише, њеним институцијама и вредностима, навела је организаторе да кроз живу библиотеку о Европској унији омогуће младима приступ објективним и тачним информацијама о вредностима и политичком систему Европске уније.
Данас је испред Народне библиотеке Србије одржано свечано отварање манифестације Недеља Европе на Врачару, догађајем „Европа прича“ жива библиотека.
Том приликом гостима се обратио и председник Скупштине општине Врачар Михаило Групковић, који је поздравио окупљене грађане и учеснике манифестације. Поручио је да је oпштина Врачар прошле године обележили први пут Недељу Европе. Групковић је изразио жељу да манифестација постане традиционална и након уласка Србије у ЕУ чврсто уверен да на  том путу остајемо.
Зашто ово чинимо? Србија је на европском путу, а ми у овом процесу желимо да истакнемо важност улоге локалних самоуправа, да грађанке и грађане укључимо  тако да буду боље упознати са процесом придружења, вредностима које усвајају, те доприносу који могу пружити у том процесу, како се не би стварао утисак  да се прикључење ЕУ догађа мимо њих. Поред тога, пошто је цела европска 2018. година  посвећена културном наслеђу, ми се нашом манифестацијом и читавим низом активности у оквиру Недељу Европе на Врачару, локално придружујемо прослави европског културног наслеђа, свесни  припадности заједничком европском културном простору.  Управо зато је изабран и овај плато испред Народне библиотеке и Храма за нашу почетну активност, као наше разумевање слогана: “Наше наслеђе: Тамо где се прошлост сусреће са будућношћу.”
Тамара Делић, вд. помоћника министра за европске интеграције Владе Републике Србије, рекла је да је концепт „Живе библиотеке“ сјајан метод помоћу кога млади могу поделити своја искуства, ставове, идеје али и научити нешто ново. Она је позвала све присутне да искористе данашњи догађај како би се информисали о процесу евроинтеграција.
Паул-Хенри Прессет, шеф за информисање, комуникацију и медије ЕУ делегације у Србији, изјавио је да смо пре пар дана прославили Дан Европе уз сећање на потписивање Шуманове декларације, која је постала темељ европске сарадње, помирења и просперитета. Грађанима у региону, поручио је да је процес евроинтеграција већ сада јасно видљив кроз визну либерализацију, бројне инвестиције, трговинске споразуме и донације које долазе из ЕУ.
Жарко Степановић, (в.д.) директора Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом, говорио је о значају програма „Европа за грађане и грађанке“, за који је контакт-тачка у Србији управо Канцеларија за сарадњу са цивилним друштвом. Додао је још и да је кроз овај програм за развој грађанског друштва у Србији уложено преко два милиона евра.
Владан Тријић, заменик управника Народне библиотеке Србије, изразио је задовољство што је Народна библиотека Србије добила прилику да учествује у реализацији овог пројекта, чији је циљ подизање свести и знања о значају Европске уније. Он је напоменуо да свака књига оживи оног тренутка кад је читач узме у своје руке, али да се најбоље може учити кроз усмено дељење искустава појединаца.
Јелена Спасовић, председница Удружења грађана Либеро, пожелела добродошлицу свим гостима и учесницима пројекта „Европа прича“ жива библиотека и поручила,  да је циљ ове манифестације, да се кроз пружање објективних информација о Европској унији из прве руке разбију бројни стереотипи и предрасуде који постоје у јавном мњењу свих држава региона о процесу евроинтеграција.
Живе књиге су представљали представници институција и организација које се баве темом Европске уније и који су подржали реализацију овог догађаја, Министарство за Европске интеграције, ЕУ делегација у Србији, Народна библиотека Србије, Канцеларија за сарадњу са цивилним друштвом, Привредна комора Србије, Савет Европе, ЕУ инфо центар, Регионална агенција за развој и европске интеграције и Институт за европске послове.