A A A

Projekat Evropa priča

РЕАЛИЗОВАН ПРОЈЕКАТ „ЕВРОПА ПРИЧА“ У СКЛОПУ ДРУГЕ НЕДЕЉЕ ЕВРОПЕ НА ВРАЧАРУ

30 мај 2018

Градска општина Врачар и Удружење грађана Либеро, у партнерству са Прони организацијом из Брчко дистрикта, организацијом Интеркултура из Скопља, Јавним заводом Млади Змаји из града Љубљане и међународном организацијом „Out of the Box International“, као и представницима локалних самоуправа из тих места, реализовали су пројекат ”Европа Прича” у периоду од 10. до 13. маја 2018. године. Овај пројекат је подржан од стране програма ”Европа за грађане и грађанке” Европске уније и њиме је свечано започета друга Недеља Европе на Врачару.
Око 400 младих из Македоније, Босне и Херцеговине, Словеније, Белгије и Србије који су учествовали на пројекту, као и бројни заинтересовани грађани имали су прилику да кроз богат садржај у оквиру Европа Прича пројекта боље се упознају са Европском унијом и добију приступ објективним и тачним информацијама о вредностима и политичком систему Европске уније. Реализован је низ радионица и интеркултуралних активности на различитим локацијама на општини Врачар кроз које су млади разговарали о ЕУ и имали прилике да размењују своја искуства у овој области, док је централни догађај у оквиру пројекта била ”Европа Прича Жива Библиотека” која је одржана на платоу испред Народне библиотеке Србије. Сви учесници имали су прилику да бесплатно изнајме „књигу“ о теми која их интересује у вези Европске уније и да кроз разговор са њом разбију своје предрасуде и информишу се о начину функционисања институција Европске уније. Чињеница да у јавном мњењу већ дуги низ година постоји низ предрасуда, стереотипа и заблуда о начину на који Европска унија функционише, њеним институцијама и вредностима, навела је организаторе да кроз живу библиотеку о Европској унији омогуће младима да у директном разговору сазнају проверене информације и поставе праву слику о вредносном и политичком систему ове институције.
Реализацију Европа Прича Живе Библиотеке су подржали својим активним учешћем представници институција и организација које се баве темом Европске уније, Министарство за Европске интеграције, ЕУ делегација у Србији, Народна библиотека Србије, Канцеларија за сарадњу са цивилним друштвом, Привредна комора Србије, Савет Европе, ЕУ инфо центар, Регионална агенција за развој и европске интеграције и Институт за европске послове.

Link to report on English