A A A

Projekat Prevedi EU

ПРОЈЕКАТ „ПРЕВЕДИ ЕУ“ МЕЂУ НАЈУСПЕШНИЈИМА У СРБИЈИ

12 јун 2018

Пројекат ,,Преведи ЕУ“ изабран је од стране Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом Владе Републике Србије међу најуспешније који су у протеклих пет година у Републици Србији реализовани у оквиру програма Европске уније ,,Европа за грађане и грађанке“.
Пројекат „Преведи ЕУ“ реализован је од стране Удружења грађана Либеро и Градске општине Врачар, у сарадњи са партнерским организацијама цивилног друштва и локалним самоуправама из Србије, Словеније, Македоније, БиХ и Белгије у оквиру Недеље људских права на Врачару  у децембру 2017. године. Том приликом преко 300 учесника из Македоније, Босне и Херцеговине, Словеније, Белгије и Србије разменило је искуства и разговарало о заједничкој будућности земаља Западног Балкана унутар Европске уније. Сматрајући да грађани често доживљавају Европску унију као недовољно блиску услед погрешног тумачења информација које добијају и компликованог језика којим се о њој говори, пројектни партнери одлучили су се да Унију „преведу“ грађанима кроз кључне бенефите које њене политике и сам концепт европског грађанства имају за њихове животе.
Од 2013. године у оквиру овог програма реализовано је укупно 33 пројекта вредности преко 2 милиона евра. Поводом прославе пете годишњице од укључења Републике Србије у програм „Европа за грађане и грађанке“ Канцеларија за сарадњу са цивилним друштвом представила је најуспешније пројекте кроз публикацију „Како Европу чинимо бољом за њене грађане и грађанке“, посвећену достигнућима различитих актера из Србије који су носиоци на пројектима подржаним кроз овај програм.

ЕФЦ брошура о успештним пројектима