A A A

My image My image My image
Potpisivanje memoranduma

ПОТПИСАН МЕМОРАНДУМ О РАЗВОЈУ ОДНОСА ПРИЈАТЕЉСКЕ РАЗМЕНЕ ИЗМЕЂУ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ ВРАЧАР И ОКРУГА СЈИЧЕНГ ГРАДА ПЕКИНГА

28 јун 2018

Данас је потписан Меморандум између Градске општине Врачар и Округа Сјиченг града Пекинга. Документ су потписали проф. др Милан Недељковић, председник Градске општине Врачар и ЛУ Јингчуан, секретар Округа Сјиченг града Пекинга. Свечаном потписивању је присуствовао   заменик градоначелника града Београда Горан Весић, заменица председника Скупштине града Београда Андреа Радуловић,  представници кинеског Округа Сјиченг , кинеске амбасаде и руководства општине Врачар.  
Потписивање Меморандума има за циљ унапређење разумевања и пријатељства као и развоја делотворне сарадње између општине Врачар и Округа Сјиченг. Задатак који је постављен јесте, поштовање основних принципа при спровођењу различитих активности у оквиру размене и сарадње, као што су мирољубивост и пријатељство, независност и самосталност, узајамно поштовање, учење једних од других, равноправна сарадња и заједнички развој. Обе делегације редовно ће ићи у узајамне званичне посете које ће бити везане за конкретне теме.  Током ових посета, делегације ће испуњавати важан сегмент овог Меморандума који чини продубљивање међусобне сарадње и пријатељске размене у сфери културе, пословања, туризма, образовања, заштите објеката од историјског значаја и урбаног управљања, као и размене младих. 
Председник Недељковић је изразио задовољство да након 38 година од потписивања Споразума о сарадњи између Београда и Пекинга, данас потписује Меморандум о сарадњи и пријатељству са централним пекиншким Округом. Подсетио је и на паралелу две централне општине Пекинга и Београда, на чијим су се територијама почели развијати два главна града.
„ Ми треба доста да  научимо, али и да покажемо шта знамо из области спорта, културе, медицине или организације рада и у будућности унапредимо међусобна искуства и знања. Општина Врачар ће приликом посете Округу Сјиченг поклонити бисту познатог глумца Велимира Бате Живојиновића који је широм познат у Кини, а који је био становник Врачара од детињства“, рекао је Недељковић. У свом даљем обраћању захвалио се заменику градоначелника Горану Весићу, такође становнику Врачара, обзиром да  је први корак у остваривању данашњег потписивања Меморандума остварио управо Весић прошле године приликом сусрета са представницима кинеске амбасаде у Београду.
„Ово је веома значајан дан за општину Сјиченг који је резултат заједничког рада Амбасаде Републике Србије у Кини и представника Града Београда, и то је значајан показатељ продубљивања пријатељске сарадње између Кине и Србије“,  указао је секретар Округа Сјиченг,  Лу Jингчуан.
Он је истакао да ће потписивање Меморандума бити значајан подстрек за развоја међусобног разумевања и пријатељства, и најавио сарадњу у више области две општине.
“Потрудићемо се да кроз нашу сарадњу узајамно учимо, допуњујемо недостатке и користимо заједничке предности, у циљу продубљивању пријатељстава наших земаља и благостања наших грађана“, указао је Лу Jингчуан.
Горан Весић је изразио задовољство што је присуствовао потписивању Меморандума између две централне општине Београда и Пекинга, подсетивши да је Врачар срце Београда и Србије, а Сјиченг срце Пекинга и Кине.
„Природно је да ове две општине сарађују и наставе тамо где су стали Београд и Пекинг“, истакао је Весић и подсетио да два главна града имају потписан споразум о сарадњи још од 1980. године. Такође је додао, да две државе успешно сарађују и захвалио се кинеским пријатељима на подршци коју Кина пружа Србији.
“Кина је велика светска сила и прави је пример како поштује мале народе, не намећујући им своју политичку вољу. Србија је у Кини нашла заиста искреног пријатеља и заштитника  и захвални смо им на томе. Таквих примера има много, а један је и став Кине према Косову и Метохији и подршци територијалном интегритету Србије“,указао је заменик градоначелника и подсетио да Кина и Србија имају потписан Споразум о пријатељству и разумевању.
Весић је указао да на седмичном нивоу прима представнике неколико кинеских компанија који су заинтересовани да улажу у наш град и земљу, као и да су њихова претходна искуства изузетно позитивна. 
“Није случајно што НР Кина у Београду гради највећи културни центар на територији Европе, што само иде у прилог колики значај Кина придаје сарадњи са Србијом. Такође је предвиђена изградња Српког културног центра у Пекингу, који ће додатно унапредити сарадњу две земље“; најавио је заменик градоначелника.
Он је подсетио да је прошле године на Међународном сајму туризма у Шангају, Београд проглашен за најпожељнију дестинацују по избору кинеских компанија, као и да је успостављена директна авионска линија између Београда и Пекинга. Такође је указао да се на годишњем нивоу у српској престоници бележи драстично повећан  раст кинеских туриста, додавши да су туристички путокази у Београду, поред српског и енглеског исписани и на кинеском језику.
Горан Весић је такође рекао да се до краја године очекује поновни долазак кинеског председника у Србију и градска влада треба да искористи  ту прилику  и повољну климу  која влада између две земље и два народа .
Он је најавио изградњу у Београду и Кинеског парка, чија ће локација можда бити и на Врачару, али и могућност да неке од врачарских школа уведу  учење кинеског језика.
Сјиченг je један од 16 дистрикта у Пекингу и простире се на 50,7 km2 и има 1,259 милиона становника. У оквиру њега налаза се многобројне знаменитости, институције, музеји, сале за концерте, стадиони и многи други објекти од културне важности. Имају и 60 научних и технолошких предузећа и 19 хаj-тек фирми, а током 2017. године лансирали су 7.105 нових технологија. На располагању је 177 школа, 73 обданишта и 2 специјалне школе, 26 библиотека, а током 2017. године одржали су 7.669 културних догађаја.
Поводом потписавања Меморандума данас је отворена изложба у галерији и холу Градске општине Врачар делима која су за ову свечану прилику донета из Сјиченга и представљају најзначајнија здања и квартове Округа Сјиченг. Делегација из Округа Сјиченг је поклонила  100 књига различите тематике библиотеци Градске општине Врачар.