A A A

My image My image My image
Nedelja ponosa

Општина Врачар у Недељи поноса

14 сеп 2018

Од 2012. године изменама Кривичног закона уведен је члан „54а“. Овим чланом Законa уведена је обавезна отежавајућа околност за кривична дела учињена из мржње.
У знак подршке у Градској Општини Врачар одржано је предавање и изложба о примени члана 54а Кривичног Законика Србије. На отварању догађаја присутнима се обратио Михаило Групковић, председник Скупштине општине Врачар, и том приликом изјавио “Драго ми је да jе општина Врачар укључена у програм Недеље поноса, те да се изложба и предавања о примени члана 54а Кривичног законика овде организују, чиме шаљемо и ове године јасну поруку подршке не само одржавању Недеље поноса, већ и укупним напорима институција и грађана у елиминацији дискриминације на основу сексуалне орјентације.“
О томе како се овај члан примењује и да ли се примењује у пракси говорили су Драгослав Барзут и Милош Ковачевић, из Удружења грађана „Да се зна!“, које је члан Организационог одбора Београдског Прајда 2018.године. Ово удружење се бави евидентирањем насиља и дискриминације над ЛГБТ+ особама, као и пружањем правне и психолошке подршке жртвама.
Сви заинтересовани могу посетити изложбу у холу Општине Врачар, током Недеље поносо до 16. септебра.