A A A

My image My image My image
Kuultura

КООЛтура – Нови трендови, нове приче

6 окт 2018

Градска општина Врачар и Удружење грађана БУМ у сарадњи са партнерима и представницима цивилног друштва из Србије, Босне и Херцеговине, Белгије, Словеније и Македоније реализују пројекат „КООЛтура – Нови трендови, нове приче“.  Овај пројекат спроводи се уз помоћ програма Европске уније „Европа за грађане и грађанке“.
Свечано отварање догађаја који се одржава у оквиру овог пројекта одржано је у суботу, 6. октобра 2018. године у згради Градске општине Врачар. Велики број младих из Србије, Босне и Херцеговине, Македоније, Словеније и Белгије окупио се у Београду како би кроз методе неформалног образовања учили о значају уметности и културе у изградњи поверења и сарадње међу људима различите верске, културне и националне припадности.
На почетку свечаног отварања, бројним гостима и представницима медија обратио се Михаило Групковић, председник Скупштине Градске општине Врачар, који им је пожелео добродошлицу. Он је нагласио огроман значај који културне размене и мобилност уметника имају у процесу помирења и оснажења сарадње међу људима југоисточне Европе. Осим тога, мобилност омогућава уметницима да се повежу са својим колегама из целе Европе, изграде сарадњу и развију канале комуникације како би свој рад учинили приступачнијим и атрактивинијим младима. 
Данијела Маљевић, председница Удружења грађана БУМ, изјавила је да је основна намера партнера пројекта КООЛтура да омогући младима да се покрену и да у оквиру процеса размене младих уче о различитим културама и упознају се са значајем уметности у изградњи европског грађанства.
На крају цеременије отварања, говорио је и Никола Коља  Божовић, ликовни уметник и члан организационог одбора Октобарског салона, који је нагласио значај ове културне манифестације за развој савремене визуелне уметности у Србији. Он је изјавио да је једини недостатак Октобарског салона чињеница да се он одржава само у Београду, док грађани мањих места немају прилику да уживају у врхунској уметности. Управо због те чињенице пројекти попут „КООЛтура- Нови трендови, нове приче“ представљају јединствену шансу младих из целог региона да посете изложбе у оквиру Салона и упознају се са актуелним трендовима у савременој уметности.
Циљ пројекта „КООЛтура – Нови трендови, нове приче“ је повећање доступности културе кроз промоцију мобилности уметника и уметности у региону јужне и југоисточне Европе. Посебна пажња посвећена је  мотивисању уметника и установа културе из нашег региона да користе дигиталне канале комуникације како би своје поруке учинили приступачнијим и атрактивнијим младима који треба да постану њихова нова публика. Основна жеља партнера на овом пројекту јесте, да наведу младе да почну да посећују културне догађаје ван својих градова и земаља и да културу виде као један од разлога зашто је добро упознати се са људима који припадају другој нацији, религији или култури.