A A A

My image My image My image
Škola Dušan Dugalić

ПРЕДСТАВНИЦИ ОПШТИНЕ ВРАЧАР ПОСЕТИЛИ УЧЕНИКЕ ОШ „ ДУШАН ДУГАЛИЋ“

4 окт 2018

Председник Градске општине Врачар, проф. др Милан Недељковић са општинским руководством посетио је ученике ОШ „ Душан Дугалић“. Челници општине су као и сваке године поклонили ученицима првог разреда школски прибор, а ученицима четвртог  разреда преносиве рачунаре, такозване „врачунаре“.
„Руководство општине Врачар редовно обилази специјализовану школу за  децу ометену у развоју. Изузетно смо поносни на наставни кадар и квалитет образовања који не заостаје  за школама у свету.  Прошле године, општина је  организовала хуманитарни концерт америчког пијанисте и сав приход је  усмерен школи. Пуно ми је срце када видим задовољне ђаке и наставнике и прилагођена савремена учила. Уважавање разлика и различитости и подржавање образовања о инклузији  је социјално образовна политика коју промовише општина Врачар, не разликујући и не изолујући децу са посебним потребама од остале деце. Ова школа је и база за Дефектолошки факултет, јер будући дефектолози, психолози, социолози могу од наставног кадра много на науче“, истакао је Недељковић. Испред Градске општине Врачар били су присутни Михаило Групковић, председник Скупштине, Биљана Ракић и Драги Лукић, чланови Већа и др Угљеша Мрдић, председник одборничке групе  „ Александар Вучић- Србија побеђује“ у Скупштини општине  Врачар.
Након приредбе коју су припремили ученици школе, председник Недељковић и Биљана Ракић су  ученицима првог и четвртог разреда поделили поклоне.
На територији  општине Врачар, 1961.године формирана је основна школа „Душан Дугалић“. Данас се у њој образује и васпитава 93 ђака са сметњама у менталном развоју. То су ученици који имају сложене сметње у развоју, ученици са аутизмом, Дауновим синдромом и са додатним здравственим обољењима.

Програми рада су прилагођени индивидуалним способностима и потребама ученика, где се учи и енглески језик, примењујући комплексну методу, тематско планирање, реедукативни метод, индивидуални рад, рад у пару, радионичарски рад, рад са асисистивним технологијама, рад у сензорној соби.

 Од ваннаставних активности у школи постоје секције: за спорт, музику, домаћинство, рад на интерактивној табли, рад у компјутерској учионици, рад у воскарској  и керамичарској радионици, које су од значаја у професионалној орјентацији ученика. Школа је 2002.године  добила  највише признање која се додељују  у области просвете, Светосавску награду, као најбоља школа у Србији.